14 Ağustos 2010 Cumartesi

hatay mezeleri



u
u
u
u
u
u
uu
u
uImage

Image

Image
u


Eger ömrünüzde bir kere hataya gelmişseniz bu mezeleri yemişsinizdir eminim çokda begenmişsinizdir. Eger gelmediyseniz ve bir gün yolunuz düşerse muhakkak mezelerimizi tadın.
TAHİNLİ PATLICAN SALATASI
MALZEMELERİ: 3 Adet patlıcan - 1 limonun suyu - maydonoz - ceviz - bir kahve fincanı tahin - zeytin yagı - tuz - pul biber

YAPILIŞI : Patlıcanları fırında yada ocagın üzerinde közleyip kabuklarını soyunuz. kabukları soyulmuş patlıcanları ince ince kıyın Derin bir kaba koyun üzerine limon suyunu , tuzu ve tahini koyup karıştırın . Bir servis tabagına alın . Bir tavada zeytin yagı ve pul biberi pişirin. Patlıcanların üzerine cevizi maydonozu serpin ve yagı gezdirin servise hazır. Afiyet olsun

LOR KÖFTESİ - HATAY MEZESİ

Kurabiye için aldığım lordan artınca, daha önce ismini hatırlayamadığım bir blogda gördüğüm hatay mezesini yapayım dedim.Malzemeler aynı olmakla beraber orada kullanılan bayat ekmek içini koymadım.Kahvaltılık olarak çok lezzetli.

Malzemeler:
  • 250 gr. lor
  • taze soğan
  • taze nane
  • sarımsak
  • tuz,kimyon
  • kıvırcık yaprakları
  • zeytinyağı

Yapılışı:

Nane ve soğan ince kıyılır.Sarımsak doğranır,kimyon tuz eklenir,peynirle beraber hepsi iyice yoğurulur.Köfte şekli verilir,kıvırcık yapraklarının üstüne konarak zeytinyağı gezdirilir.


BROKOLİ MEZESİ

22012009028

MALZEMELER

500gr brokoli

2 tane havuç

5 adet kornişon turşu

süzme yoğurt, sarımsa

1yemek kaşığı mayonez , tuz

YAPILIŞI

Brokoliyi ufak parçalara ayırıp biraz haşlayalım (kaynayan su buharında haşlarsak vitamini gitmiyor daha lezzetli oluyor) bir kaba alarak üzerine kornişon turşuyu küp küp doğrayalım ve havuçları rendeleyelim. yoğurdunu ,mayonezini ,dövülmüş sarımsağını ve tuzunu ekleyerek karıştırp servis tabağına alalım servise hazır afiyet olsun.

(havuçları isterseniz çok az suda haşlayıpta rendeleyebilirsiniz ben haşlamadan yapıyorum)


PANCAR MEZESİ

PANCARPANCAR MEZESİ

  • MALZEMELERİ:
  • 4 adet kırmızı pancar,
  • 8 kaşık yoğurt,
  • 2-3 damla limon suyu
  • 1 yemek kaşığı tahin
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı

YAPILIŞI: Pancarlar 45 dak. suda haşlanır.daha sonra soyulur, rendelenir. limon, ezilmiş sarımsak tahin ile karıştırılır.
servis tabağına alınır zeytin yağı ve maydonoz ile süslenir. Afiyet olsun. Gönderen: Zeliha Göncüoğlu


YOGURTLU BİBER SALATASI

YOGURTLU BİBER SALATASI

MALZEMELERİ: 4 adet kırmızı etli biber-bir kase süzme yogurt-2 diş sarımsak

YAPILIŞI: Biberleri fırında yada ocagın üzerinde közleyiniz.közlenmiş biberlerin kabuklarını soyup küçük küçük dograyınız. dogradıgınız biberin üzerine sarımsakları rendeleyin ve yogurdu döküp karıştırın. afitet olsun
















HUMMUS

20/3/2009 tarihinde yazıldı.
Yorum (0) Yorum yaz! Kalıcı Bağlantı

HUMMUS ( HATAY MEZESİ )

Meze severmisiniz? Eger ben mezeleri çok severim diyorsanız muhakkak sitemi sık sık ziyaret edin. pratik ve dünyaca begenilen mezeler su sitede ve bu blogta
http://www.dunyamutfagi.net/

HUMMUS

MALZEMELER: 2 su bardagı haşlanmış nohut - 1 kahve fincanı tahin - tuz - 1 limon suyu - 3 diş sarımsak - kimyon - zeytin yagı - maydonoz - pulbiber
YAPILIŞI : Çok iyi hailanmış olan nohutu bir derin kabın içine koyun eger varsa haşlama suyundanda 1 çay bardagı suyu koyun içine limon suyunu , tahini , sarımsagı ve kimyonu koyup blendırla püre kaline gelene kadar çırpın . Tabaga konun ve yayın üzerine maydonoz , pul biber ve yag ile süsleyip servise sunun . afiyet olsun




MAYDANOZ TARATORU


Türk mutfağında çok sık hazırlanan, çok yoğun olarak da Akdeniz ve Ege denizi kıyılarında lokantalarda, evlerde tahin, maydanoz, sarımsak ve limondan yapılan besleyici, sağlıklı, çok lezzetli ve yapımı da çok kolay olan bir mezedir. Maydanoz taratoru Akdeniz mutfağı, Ege,Karadeniz, Marmara gibi bölgelere göre yapımı çok degişiklik gösterir. Her bölgede ayrı bir lezzet üretilir. Ekmek içi maydanoz, ceviz içi, havuç, marul, dereotu..En iyi gittigi yer ise hiç şüphesiz rakı,balık,tarator :)Rakının vazgeçilmezi, olmazsa olmazı mezedir.





Maydanoz taratoru malzemeleri:
Tahin
2 diş sarımsak
1 demet maydanoz
Limon
Tuz

Maydanoz taratoru tarifi:
Kıyılmış maydanozu tabaga koyun. Üzerini örtecek kadar tahın ve gerektigi kadar tuzu ekleyin. Bunları çatalla ezerek karıştırın. Karısıma yavaş yavaş limon ekleyin. Macun kıvamına geldiginde limon danlatmayı bırakın. Bu arada tahın maydanoz ve tuz dengesine dikkat edin. Tabağına alıp istediginiz gibi süsleyin.
Afiyet olsun.

BİBER DÖVMECİ

getattachment1

BİBER DÖGMECİ

MALZEMELER:12 ADET KURUTULMUŞ BAŞ BİBER
300GR CEVİZ
3 DİLİM DOMATES KURUSU
3 DİŞ SARMISAK
KİMYON TUZ

YAPILIŞI:
BİBER VE DOMATESLER BİR GÜN ÖNCEDEN KAYNAR SUYA ISLATILIR HATTA GEREKİRSE OCAKTA YUMUŞAMASI İÇİN KAYNATILIR YUMUŞAYINCA SUYU SÜZÜLÜR RONDODAN GEÇİRİLİR CEVİZ VE SARMISAKLARDA RONDODAN GEÇİRİLİR BİBERLE KARIŞTIRILIR TUZU KİMYONU EKLENİP KARIŞMIŞ HALİYLE SON BİKEZ DAHA RONDODAN GEÇİRİLİR DOLAPTA 10 GÜN BOZULMADAN KALIYOR YEMEKLERİN YANINDA SOĞUK MEZE OLARAK DENEMENİZİ TAVSİYE EDRİM. SERVİS TABAĞINA YAYDIKTAN SONRA ÜZERİNE EKŞİ VE YAĞ EKLEYEBİLİRSİNİZ
AFİYET OLSUN


MUAMMARA

Sevgili arkadaşlarım, dostlarım;
Size bahsetttigim tiramusu butık pasta ile dün itibari ile calışmaya baslamıs bulunmaktayım. Dün sabah oraya götürmek ıcın 10 çeşit meze yaptım. Fakat süslemelerını yaparken basıma bir talihsizlik geldi ve robotun bıcagına 3 parmagımı kaptırdım. Buna; talihsızlık mı dıyeyım, dikkatsızlıkmı, yoksa ılk gunun heyecanımı inanın ben tam anlayamadım:)). O acı ile hemen saglık ocagına gıttım.Ve pansuman yaptırdım.Şu an ne yazıkkı 3 parmagımı kullanamıyorum. Umarım en yakın zamanda gecer ve hemen mutfaga dönebılrıım.
Gülçin'le ilerleyen aylarda bir catering şirketi kurmayı dusunuyoruz. Umarım hesey yolunda gıder ve cok guzel başarılara imza atabiliriz. Gülçinle aldıgımız ortak bir karardan dolayı artık tariflerımı içerik itibari ve resımlerı ıle yayınlayacagım.
Türk mutfağına Arap kültüründen gelen ve acı sevenler için vazgecılmaz soğuk meze çeşidi olan Muammara, sofralarda humusla birlikte en çok tercih edilen ve sevilen bir lezzettir. Kahvaltılarda , etli yemeklerde ve özellikle mangal yemeklerinde tercih edilir.
İçindekiler :
Acı biber salçası, ceviz, galeta unu, kimyon, sogan, zeytinyag
Ürünlerimiz sipariş üzerine taze olarak hazırlanmaktadır.

HUMUS

Sevgili lezzetseverler;
Başıma gelen talıhsızlıgı yazdıgımdan berı o kadar çok mesaj aldım ki , inanın bu benı cok onurlandırdı. Beni şahsen tanıyan tanımayan ne kadar çok sevenım oldugunu anlamamada yardımcı oldu. Derler ya dostlar zor gunde bellı olur dıye. Aynen de bu sekılde oldu. Yazılarımı Facebook'ta ekledıgım zamanlarda bu kadar cok begenılıp yorum almazken o yazıyı eklemedmle bırlıkte, hep gecmıs olsun dilek ve mesajları yagdı. Buradan lezzetlerımı takıp eden tüm dost ve arkadaslarıma bırkez daha tesekkurlerımı sunmak ıstıyorum.
Tüm dost ve arkadaslarıma saygı ve sevgılerımle..
Gelelım bugunkü tarifimize;
Hummus olarak da yazılıp okunur. Hummus Arapça nohut anlamına gelmektedir. Humus, meze sofralarının vazgeçilmezi olup Ortadogu mezesidir. Haşlanıp öğütülen nohutun içerisine yeterince tahin, limon suyu ve tuz ilave edilerek iyice karıştırılır. İsteğe göre içine dövülmüş sarmısak ta eklenir. Üzerine ; domates,turşu, maydanoz, kimyon, tozbiber, siyah zeytin ve sıvı yağ ilave edilerek de servis yapılabilir.
İçindekiler :
nohut, tahin, limon suyu, sarımsak,zeytinyag, kimyon ve tuz
Ürünlerimiz, sipariş üzerine taze olarak hazırlanmaktadır.

BABAGANNUŞ




Malzemeler:
4 adet patlıcan
4 diş sarımsak
1 su bardapğı süzme yoğurt
1 adet limon suyu
3 çorba kaşığı tahin
Zeytinyağı
Pul biber

Hazırlanışı:
Patlıcanları közleyip doğrayın. Diğer tarafta tahin, süzme yoğurt ve limon suyunu karıştırın. Sarımsakları da doğrayıp ekleyin ardından patlıcanları karıştırın. Tuzunu ve zeytinyağını da ekleyip servis tabağına alın. Üzerinide istedıgınız sekilde süsleyin.
Afiyet Olsun..

BABAGANNUŞ


Merhaba sevgili lezzetsever dostlar, arkadaşlar;
Yine uzun bir aradan sonra karsınızdayım. Günler öyle hızlı gecıyorkı, ınanın artık hızına yetısemıyorum. Çalısan hanımların halinı cok daha ıyı anlamaya basladım. Hayat, ne yazıkki bır koşuşturmacadır devam ediyor. Şimdi hemen bugünkü tarifime geçmek istiyorum. Bu resimde gördügünüz bana gelen bir siparıs ıcın yapıp teslım ettıgım babagannuşum.
Tüm yemeklerin yanında misafirlerinize sunabileceğiniz bir mezedir babagannuş. Hazırlaması ve sunumu da oldukça pratik olan babagannuşu hazırlamak sadece yarım saatinizi alacak.
Malzemeler:
3 büyük patlıcan, közlenmiş
3 çorba kaşığı zeytinyağ
2 çorba kaşığı tahin
3 çorba kaşığı süzme yoğurt
1 diş sarımsak, ezilmiş
1 limon suyu
Tuz
Hazırlanışı:
Közlenmiş patlıcanlar soyulur, çatalla ezilir. Diğer bütün malzemeler ile birlikte karıştırılır. Servis tabağına alınıp , üzerini istediginiz gibi süsleyerek servis yapılır.
Afiyet olsun..

ABUGANNÜÇ (PATLICAN SALATASI)
Kaynak : ************ - Hatay yöresine ait soğuk meze çeşitleri 1kg iri patlıcan 1-2 diş sarımsak 5adet yeşil biber 3 domates Zeytinyağı Nar ekşisi veya koruk suyumaydanoztuz Patlıcanlar domatesler biberler ateşte közlenip iyice piştikten sonra kabukları soyulur. Püre haline getirilip karıştırılır. Sarmısaklar dövülerek püreye karıştırılır. Nar ekşisizeytinyağı ve tuz karıştırılarak servis yapılır.

--------------------------------------------------------------------------------

BAKLA EZMESi
½ bakla (kuru) 1 fincan tahin 6-7 diş sarımsak 1 limon Kimyon toz biber zeytinyağı maydanoz Akşamdan ıslatılan baklanın dış kabuğu ayıklanarak yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen baklalar bir kapta iyice ezilir içine dövülmüş sarımsak tahin limon suyu ilave edilerek karıştırılır. Bu karışım kenarlı bir servis tabağına konulup üzerine bol kimyon biber zeytinyağı gezdirilerek maydanozla süslenir.

--------------------------------------------------------------------------------

CEViZLi BiBER
10 tane baş biber veya 2 dolu kaşık biber salçası 300 gr ceviz içi 1 adet kuru soğan (küçük) 4 adet etimek veya kuru ekmek Tuz kimyon (bir çay kaşığı) Başbiber sıcak suda 20 dakika kadar bekletilip yumuşaması sağlanır. Tohum ve damarları ayıklanıp güzelce yıkanır ve bir süzgece konur. Suyu süzülen biberlere ceviz soğan etimek veya kuru ekmek ıslatılarak kimyon tuz ilave edilerek et öğütücüsünden püre halinde getirilir.

--------------------------------------------------------------------------------

ÇiG KÖFTE
300 gr. Koyun eti (yağsız ve sinirsiz taşta tokmakla dövülmüş veya et öğütücüsünde çekilip macun haline getirilmiş) 2 orta su bardağı ince bulgur 3 yemek kaşığı dövülmüş baş biber veya biber salçası 1 tatlı kaşığı kimyon 1 soğanmaydanoz tuz Bulgur yarım bardak su ile ıslatılır. Bir saat yumuşaması için bekletilir. Yıkanmış ve ayıklanmış baş biber soğan tuz ve kimyonla havanda dövülür veya et öğütücüsünde çekilir. Bulgur biberle beraber çok iyi yoğrulur. Küçük parçalar koparılarak ıslatılmış avuç içinde sıkılır ve yuvarlak bir servis tabağının ortasına dizilir. Etrafında daha önce hazırlanmış tereyağlı cevizli kıyma kavurması yerleştirilerek üstü maydanozla süslenip servis yapılır.

--------------------------------------------------------------------------------

HUMUS
500 gr. nohut 4 tane limon 15 su bardağı tahin Tuz iki diş sarımsak Nohut bir gece önceden ıslatılır. Bir tencerede çok iyi pişinceye kadar haşlanır suyu süzülür. İnce delikli süzgeçten iki defa geçirilir. Limonların suyu sıkılır sarımsak dövülür tahin ezilip püre haline getirilmiş nohuta karıştırılıp içine tuz eklenir. Bu karışım bir servis tabağına yayılarak konur. Üstüne kimyon toz biber serpilir ve zeytinyağı gezdirilir. Üstü domates turşu ve maydanozla süslenir. Not : Arzuya göre süneber (çam fıstığı) tereyağında kavrularak sade humusun üstüne dökülür.

--------------------------------------------------------------------------------

KITTE TURSUSU
1 kg kıtte (ince uzun bir çeşit salatalık) ½ kg yeşil biber 250 gr taze fasulye 2 baş sarımsak 1 demet nane 1 bardak kaya tuzu 2 şişe sirke Kıttelerin her iki ucu kesilerek yıkanır. Biberler yıkanıp uzunlamasına yarıya kadar yarılır. Fasulyeler kılçıkları temizlenip yıkanır büyükse ortadan ikiye bölünür. Sarmısaklar ayıklanır nanenin sapları kesilip yıkanır. Bütün malzeme sirke ve tuz ilavesiyle geniş bir kapta iyice karıştırılıp bir kavanoza doldurulur. Sirkenin kavanozdaki malzemenin yüzünü örtmesine dikkat edilireksik gelirse sirke ilave edilir. Turşuların yüzeye çıkmaması iççin kesilen nane sapları elle sıkıştırılıp kavanozun ağzı kapatılır ve kapağı konur. Turşu on gün sonra yenmeye hazır hale gelir.

--------------------------------------------------------------------------------

KÜFLÜ ÇÖKELEK
3 kilo taze çökelek 1 tatlı kaşığı tarçın 1 avuç dolusu kimyon 1 tatlı kaşığı yenibahar 1 avuçtan az küzbara 3 diş sarımsak (arzuya göre) Bir miktar kurutulmuş dövülmüş kekik (zahter) Miktarı arzuya göre tozbiber-tuz 1 kahve fincanı zeytinyağı 3 kilo çökelek büyük bir tepsiye konarak çekilmiş kimyon baharat ve diğer malzeme ilave edilip güzelce yoğrulur. Portakal büyüklüğünde parçalara ayırıp yuvarlak bir şekil verilir. Şekillendirilen parçalar gazete yayılmış bir tepsiye konup üç-dört gün dışarıda kurutulur. Kuruduktan sonra samanlı kağıda (gazete olabilir) tek tek sarılarak küflenmeye bırakılır.

--------------------------------------------------------------------------------

KÜFLÜ ÇÖKELEK SALATASI
1 adet küflü çökelek 2 domates 2 adet yeşil biber 1 baş kuru soğan 1 kahve fincanı zeytinyağı Tuz taze veya kuru nane Bir adet çökelek bıçakla ince ince kıyılır küçük doğranmış soğanla beraber iyice ovulur. Kabukları çıkarılmış ve küçük doğranmış domates yeşil biber ilave edilir. Üstüne zeytinyağı konularak hepsi karıştırılır. Arzu edilirse taze nane ilave edilir.

--------------------------------------------------------------------------------

MERCiMEKLi KÖFTE
1 kase kırmızı mercimek 2 kase bulgur 3-4 baş soğan 1 su bardağı zeytinyağı Maydanoz Toz biberkimyontuz Mercimek bol suda pişirilir. Suyunu çekince yayvan bir kaptaki bulgurun üstüne konur. Biber salçası veya kırmızı pul biber kimyon tuz ilave edilip karıştırılır. Üzeri kapatılır kabarıncaya kadar bekletilir. Piyaz şeklinde doğranmış soğan zeytinyağında sarartılır. Kaptaki bulgurlu malzeme yoğrulur. Tavadaki soğan üstüne dökülüp karıştırılır. Köfteden küçük parçalar koparılarak elde sıkılıp tabağa dizilir ve üstü maydanozla süslenir.

--------------------------------------------------------------------------------

PATATESLi KÖFTE
1 bardak bulgur 1 yemek kaşığı salça veya dövülmüş baş biber 1 küçük soğan 2 küçük patates 1 çay kaşığı kimyon Maydanoz tuz Bulguryıkanıp tel süzgeçten suyu süzdürülür. Soğan ince ince kıyılır. Bir kapta bulgursoğan rendesi biberkimyon ve tuz iyice yoğrulur. Haşlanmış ve kabuğu soyulmuş patates havanda dövülerek veya et öğütücüsünde çekilerek köfteye ilave edilerek tekrar yoğrulur. Küçük parçalar koparılarak ıslatılmış avuç içinde şekillendirilir. Servis tabağına dizilip maydanozla süslenir.

--------------------------------------------------------------------------------

PATLICAN YOGURTLAMA
5 patlıcan 300 gr.süzme yoğurt 2 diş sarımsak (arzuya göre ) tuz Patlıcanlar fırınlanır. Kabukları soyulur ve püre haline getirilir. Çukur bir kapta süzme yoğurda yedirilir. Sarımsak ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Üstüne biraz zeytinyağı gezdirilir.

--------------------------------------------------------------------------------

SALGAM TURSUSU
3 Kg şalgam (çelem) 1 kg keşir (mor havuç) 1 su bardağı bulgur unu Bir parça maya Bulgur unu maya ile yoğurulur. Bir beze sarılıp dinlendirilir. Ekşiyince yıkanıp soyulur yuvarlak dilimlenir. Havuçların üstleri kazınıp uzun uzun kesilir. Kavanoza yerleştirilir. (Aynı malzemeye kolay usülde şalgam turşusu yapmakta mümkündür. Şalgamlar doğranır tuzla ovulur. 2-3 gün bekletilir. Sonra bol su ile yıkanır. Havuçların kabukları sıyrılır kavanoza bir kat şalgambir kat havuç dizilir. Üzerine tuzlu su konularak ekşime ve kırmızılaşma olana kadar kapağı kapalı bekletilir. Sıcak bir ortamda daha çabuk ekşime ve renklenme olur)

--------------------------------------------------------------------------------

SARMAiÇi
1 büyük su bardağı ince çekilmiş bulgur 2 Çorba kaşığı salça veya dökülmüş baş biber 2 büyük domates veya bir yemek kaşığı salça 250 gr. taze soğan bir kuru soğan 1 demet maydanoz 15 yemek kaşığı nar ekşisi 1 orta su bardağı zeytinyağı tuz Marul lahana veya asma yaprağı Bulgur efsillenip (kepekleri savrulup) bir tepsiye konulur ve üstüne bir domates küçük doğranarak (bulgurun ıslanması için) yirmi dakika kadar beklenir (domates yoksa suyla ıslatılır) Sonra ince kıyılmış soğan biber domates kullanılmıyorsa domates salçası ve tuz eklenerek çok iyi yoğrulur. Yıkanıp suları süzülmüş ve ince doğranmış maydanoz yine ufak kesilmiş domates karıştırılır. Nar ekşisi ve zeytinyağı ilave edilip üstü maydanozla süslenerek mevsimine göre marul lahana veya asma yaprağıyla servis yapılır.

--------------------------------------------------------------------------------

SÜNME PEYNiR
%50 inek sütü %50 keçi sütü ile mayalandırılmış beyaz peynir. Peynirden ufak bir parça kesilip bir kaşık suyla bir tavanın içinde ısıtılır. Peynir sıcağın etkisiyle uzamaya başlarsa mayalandığı anlaşılır. İri portakal büyüklüğünde bir parça peynir ince dilimlere kesilir. Bir bardak su ile bir tavaya konarak alt üst etmek ve bastırmak suretiyle yumuşatılır. Sonra bir kevgirle süzgece alınarak soğuması beklenmeden bastırılarak suyu süzülür. Bu esnada arzu edilirse peynire çörek otu dövülmüş mahlep dövülmüş damla sakız ilave edilebilir. Henüz soğumamış olan yumak ele alınır. Yumağın ortasında açılan delikten geçirilen parmakların yardımıyla yün çilesine benzer tarzda tel tel olması sağlanır. Çile gevşekçe bir düğüm yapılarak yumurta ayarı suya konup sertleşmesi sağlanır. Buradan çıkarılan çileler kavanozlara doldurulup tuz ayarı yapılmış su üzerine boşaltılır.

--------------------------------------------------------------------------------

TAZE ÇÖKELEK SALATASI
3 adet domates 3 adet salatalık (arzu edilirse) 2 adet kırmızı veya yeşil biber 1 orta büyüklükte soğan 2 kaşık taze çökelek 1 kahve fincanı zeytinyağıNanetuz Çökelek önce ince doğranmış soğan sonra ince doğranmış biberle ovulur. Küçük doğranmış domatesler karıştırılır. Zeytinyağı ilave edilip bol nane ile süslenir. Not :Arzu edilirse yeşil zeytin küçük doğranıp ilave edilir.

--------------------------------------------------------------------------------

TESTi PEYNiRi
1 kg. Çökelek 1 kg. Tuzsuz taze peynir Çörek otu Taze peynir kibritten biraz büyük parçalara kesilerek bol tuzlanır. Suyunu bırakması için bir gün bekletilir. Çökelek ve peynir ayrı ayrı istenilen miktarda çörek otuyla karıştırılır. Bir toprak küp (testi) veya kavanozun içine temiz bir tülbent kenarları taşacak şekilde yerleştirilir. Bu testinin içine bir kat beyaz peynir bir kat çökelek sıra ile dizilir. Her kat yerleştikten sonra elle iyice bastırılır. En sonunda testinin ağzı sıkıca bağlanıp ters çevrilir altına başka bir kap konup 2-3 gün bekletilir suyu süzülür. Sonra 3 ay kadar toprak altında veya buzdolabında bekletilir.

--------------------------------------------------------------------------------

TURPLU TARATOR
2 orta boy turp 1 çay bardağı dövülmüş ceviz 3 diş sarımsak 1 kahve fincanı limon suyu 1 kahve fincanı mandalina suyu Biraz tuz Maydanoz Turp kabuğu soyulmadan yıkanıp rendelenir. Ceviz sarımsak ve tuzla macun haline getirilir. Turpla karıştırılır. Limon ve mandalina suyu ilave edilir. Üzeri maydanozla süslenir.

--------------------------------------------------------------------------------

TUZLU YOGURT
10 kg keçi sütü 1//2kg taze yoğurt 2 yemek kaşığı tuz Süt kaynatılıp ılıtılırel dayanacak sıcaklığa gelince içine yoğurt katılıp karıştırlır. Ağzı kapatılıp üstü örtülür. Mayalanınca geniş bir kaba alınıp biraz karıştırılarak harlı ateşe konulur. Bu büyük tahta kaşıkla dibi tutturulmadan devamlı karıştırılır tuzu konur göz göz olup patlamaya başlayınca bir tabağa biraz alınarak kıvamı kontrol edilir. Süzme yoğurt koyuluğuna gelince ocaktan indirilip başka bir kaba alınır. (Sulanmaması için sıcakken içine kesinlikle kaşık batırılmamalıdır) Soğumaya bırakılır iyice soğuduktan sonra kavanozlara konularak ağzı zeytinyağlı bir tülbentle kapatılıp kapağı yerleştirilir.

--------------------------------------------------------------------------------

YUMURTA ÖCCESi (MÜCVER)
6yumurta 2 demet maydanoz ½ kg taze yeşil soğan 250 gr taze sarımsak 1 demet taze nane 3 yemek kaşığı un Toz kırmızı biber karabiberkimyon Malzemeler (maydanoz soğan sarımsaklı nane) çok ince doğranır.Toz biber kimyon karabiber ve tuzla ince doğranan malzeme harmanlanır un ilave edilip yumurtalar kırılarak karıştırılır. Mücver tavasında kızdırılmış zeytinyağında kaşık kaşık konularak her iki tarafı ayrı ayrı kızartılır. Not : İçine suyu sıkılmış patates rendesi konulursa daha gevrek olur.

--------------------------------------------------------------------------------



ZAHTER SALATASI (Kekik Salatasi)
250 gr zahter kekik 1 çay kaşığı nar ekşisi 1 orta boy soğan 1 tatlı kaşığı salça veya toz biber 1 çorba kaşığı zeytinyağı Yarım demet maydonoz Zahterin taze yaprakları alınır doğranıp yıkanır. Acı suyunun gitmesi için tuzla ovulur biber narekşisi maydonoz zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır. Not: Arzu edilirse yeşil zeytin küçük doğranıp ilave edilir.


alakasız

ISPANAK BORANİ




MALZEMELER:
1 / 2 kg Ispanak,
3 adet rendelenmiş havuç,
4 yemek kaşığı Riviera zeytinyağı,
1 çay kaşığı tuz, 400 gr süzme yoğurt, 4 diş ezilmiş sarımsak.

HAZIRLANIŞI:
Riviera Zeytinyağını ısıtın.
Rendelenmiş havucu ekleyin ve 2 dakika soteleyin.Temizleyip, yıkadıgımız ıspanakları ekleyin ve suyunu çekene kadar soteleyin.
Tuz ilave ederek lezzetlendirin.
Ezilmiş ıspanagı yogurda karıştırın.
Ispanak ve Havuclu soteyi yoğurt ile harmanlayın.
Servis tabağına alıp soğuk olarak servis yapn.
Afiyet Olsun ..

YOGURTLU, MAYONEZLİ KARNABAHAR:

Günaydın lezzet sever arkadaşlar;
Facebook'ta tanıştıgım, 2 gün önce tanısmamıza ragmen yüreginin sıcaklıgını ve samimiyetini,sevgisini derınden içimde hissettigim, merak ettiğim, karşılaşmayı çok istedigim, bir bayan http://kutsalsofra.blogspot.com/.
2 gün ugraştım; temamı nasıl degiştirecegimi, arşivi nasıl taşıyacağımı ve nasıl kategorilendireceğimi bilmiyordum. Sevgili (Kutsal Sofra-Kutsal Çeyiz), sitemdeki yeni sayfa düzenini bana hiçbir çıkar gözetmeden yapmamda yardımcı oldu. Ve şu andaki sitemin teması oluştu. Kendisine buradan tekrar tekrar teşekkürlerimi sunmak istiyor ve dostlugumuzun daim olmasını diliyorum...
Gelelim bugunkü tarifimize:

Malzemeler:
1 adet küçük karnabahar,
2,5 bardak yoğurt,
3-4 kaşık mayonez ,
Kırmızı biber,
2 diş sarımsak,
Biraz sıvı yag,
Tuz .


Yapılışı:
Karnabaharı parçalara ayırıp, yıkayın ve buharda veya tencereye bir parmağı geçmeyecek şekilde su koyarak haşlayın. Soğuduktan sonra, servis tabağına alın. Ayrı bir kapta mayonezi,yogurdu ,tuzu, ve sarımsaklarımızı ekleyip karıştırın. Servis tabagımızdaki karnabaharlarımızın üstüne dökün.Bir tavada yag ve kırmızı biberimizi yakınız ve üzerine dökünüz.
Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder