11 Ocak 2010 Pazartesi

ızgara ve kırmızı et sosları

A. IZGARA VE KIRMIZI ET SOSLARI



1. BEŞAMEL SOS

MALZEME ; 5 LİTRE

450 gram margarin 450 gram UN

5 litre süt 125 gram rendelenmiş soğan

2 Adet karanfil 1 Adet defne yaprağı



YAPILIŞI ;Margarin ve unu derin bir tavada beyaz meyaneyi hazırlayın ve soğumaya bırakın.Süte,soğan,karanfil ve defne yaprağını ekleyip bir taşım kaynatın.ateşten alıp bir kenarda 5 dk dinlendirin.İnce bir süzgeçten geçirip süzün ve sütü meyanın içine, pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak yavaş yavaş ilave edin.30 dk kısık ateşte, dibini tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin.Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın.



2. NANELİ SOS

MALZEME ; 1 LİTRE

250 gram Nane yaprakları 150 gram Toz şeker

200 ml Su 700 ml Sirke



YAPILIŞI ;Nane yapraklarını kıyıp, toz şekerle birlikte bir karıştırma kabına koyun.Suyu bir taşım kaynatın.Şekerli nane yapraklarının üzerine dökün ve soğumaya bırakın.Sirkeyi ekleyerek hepsini beraber iyice karıştırınız.

NOT;BU SOS SICAK VE SOĞUK KUZU VE KOYUN ETİYLE SERVİS EDİLEBİLİR



3.ESPANYOL SOS

MALZEME ;1 LİTRE

3 kg küçük kırılmış sığır kemiği 300 gram Margarin

150 gram havuç 150 gram Soğan

1 Diş sarımsak 1 Bağ maydanoz

200 gram domates salçası 175 gram UN

5 Litre su

YAPILIŞI ;Kemikler yağda kızartılır.Soğan,havuç ve un ilave edilerek pembeleşinçeye kadar kavrulur.Salça ve 5 lt su ilave edilir.Maydanoz ve sarımsakda konarak 4-5 saat kaynatılır.Eksildikçe suyu tamamlanır.Süzgeçten süzülür diğer sosların yapımında kullanılır.



4. DEMİ GLACE SOS

MALZEME ;1/2 LİTRE

0.5 Lt Espanyol sos ½ lt Et suyu

100 ml Beyaz şarap



YAPILIŞI ;Espanyol sos ve et suyu birlikte kaynatılıp, içine beyaz şarap ilave edilir.Servise hazırdır.Diger sosların yapımında kullanılır.

NOT ; BEŞAMEL SOS ,ESPANYOL SOS VE DEMİ GLACE SOS ANA SOSLARDIR



5. AVCI SOSU

MALZEME ; 1 LİTRE

125 gram Margarin 200 gram Mantar dilimlenmiş

50 gram Arpacık soğan ince kıyılmış 250 gram Domates

200 ml Sek beyaz şarap 1 litre Demi glace sos

1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı karabiber



YAPILIŞI ;Margarini derin bir tavada eritin.Mantarları atıp renk aldırmadan biraz sote edin.Arpacık soğanları tavaya ilave edin ve 2-3 dk kısık ateşte pişirin.Domatesi ve beyaz şarabı ekleyin.Tavadaki karışımı yarı yarıya kalıncaya kadar çektiriniz.Demi glace sosu ilave ediniz ve kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirin.Oluşan kefi alınız.Tuz ve karabiberi ilave edip servise sunun.

NOT ;BU SOS IZGARA VEYA SOTE ET ,KÜMES HAYVANLARININ YANINDA SERVİS EDİLEBİLİR



6.ŞATOBRİYAN SOS

MALZEME ; 1 LİTRE

50gram Arpacık soğan 50 gram Mantar bölünmüş

2 Adet defne yaprağı 1 Dal fesleğen

200 ml Beyaz şarap 1 litre koyulaştırılmış et suyu

100 gram tereyağı 1 Çay kaşığı tuz

1 Çimdik karabiber



YAPILIŞI ;İnce kıyılmış arpacık soğanı, mantar parçaları,defne yaprağı,taze fesleğen ve beyaz şarabı derin bir tavaya koyup 2/3 ‘ü kalıncaya kadar çektirin.Koyulaştırılmış et suyunu ilave edin ve kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirin.Oluşan kefi alın.İnce bir süzgeçten geçirip süzün.Tereyağını katıp karıştırın.Tuz ve karabiberini ilave edip sosu tamamlayınız.

NOT ; BU SOS IZGARA BONFİLENİN YANINDA SERVİS EDİLEBİLİR



7. MANTAR SOS

MALZEME ;

125 gram Margarin 200 gram Mantar dilimlenmiş

1 litre Demi glace sos 200 ml Beyaz şarap

1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı karabiber



YAPILIŞI ;Margarinin 75 gramını bir tavada eritin.Mantarları atıp renk almadan biraz sote edin.Beyaz şarabı ekleyin ve tavadaki karışımın 2/3 ‘ü kalıncaya kadar çektirin.Demi glace sosu ilave edin ve sosu kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar çektirmeye devam edin.Oluşan kefi alın ve ateşi söndürün.Kalan margarini ekleyin ve tuz,karabiberini ilave edip kontrol ediniz.

NOT ;BU SOS IZGARA VEYA SOTE SIĞIR ETLERİNİN YANINDA SERVİS EDİLEBİLİR



8 . SUBİZ SOSU

MALZEME ;1 LİTRE

750 gram Soğan doğranmış 100 gram Margarin

800 ml Beşamel sos 1 Çay kaşığı tuz

1 Çimdik karabiber 200 ml Çiğ krema



YAPILIŞI ;Soğanları kaynar suda 2-3 dk haşlayın ve iyice süzün.Derin bir tavada margarini eritin.Soğanları ekleyip,kısık ateşte renk aldırmadan kavurun. Ateşi kısın.Beşamel sosu ilave edip,iyice karıştırın.Tuz ve karabiberini ilave edin.Sosun üzerini kapatıp fırında 1 saat pişirin.İnce bir süzgeçten geçirip,süzün ve temiz bir kaba boşaltın.Tekrar ısıtıp kremayı katıp karıştırın ve servise sunun.

NOT ;BU SOS YUMURTA YEMEKLERİ VE FIRINDA KIZARTILMIŞ KUZU VE KOYUN ETLERİNİN YANINDA VERİLİR.



9.SOĞAN SOSU

MALZEME ; 1 LİTRE

50 gram Margarin 600 gram Soğan ince dilimlenmiş

200 ml SU 800 ML Beşamel sos

100 ml Çiğ krema 1 Çay kaşığı tuz

1 Çimdik karabiber



YAPILIŞI ;Derin bir tavada margarini ve soğanları ve suyu koyun.Üzerini kapatın ve soğanlar yumuşayıp, su tamamen buharlaşıncaya kadar pişirin.Beşamel sosu ilave edip karıştırın ve bir taşım kaynatın.Ateşten alın.Kremayı ekleyip ,tuz ve biberi ekleyip karıştırın.

NOT ;BU SOS ÇOK KOYU KIVAMDAOLUP,GENELLİKLE FIRINDA KIZARTILMIŞ KOYUN ETLERİNİN YANINDA SERVİS OLUNUR


10 ŞEYTAN SOSU

MALZEME ;1 LİTRE

50 Gram Arpacık soğan 2 Adet defne yaprağı

25 Adet taze çekilmiş karabiber 1 Dal taze kekik

100 ml Beyaz şarap 200 ml Sirke

1 lt Demi glace sos 75 gram Margarin

1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı toz kırmızı biber



YAPILIŞI ;Arpacık soğanları,taze çekilmiş karabiber,defne yaprağı,taze kekik,beyaz şarap ve sirkeyi derin bir tavaya koyup,suyunu tamamen çektirin.Demi glace sosu ekleyin,kısık ateşte 10 dk pişirin.Oluşan kefi alın.Eğer gerekiyorsa biraz et suyu ilavesiyle kıvamını inceltin.İnce bir süzgeçten geçirip süzün.Sosu tekrar ateşe koyup bir taşım kaynatın.Margarini katıp karıştırın,tuzunu ekleyip sosu ateşten alın.Toz kırmızıbiber ekleyerek sosu tamamlayın.

NOT ;BU SOS IZGARA ET VE TAVUK ,HİNDİ YEMEKLERİNİN YANINDA SERVİS EDİLEBİLİR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder