11 Ocak 2010 Pazartesi

sezar salatası ve Tavuklu Sezar Salatası

Sezar Salatası

sabriye, Mutfak kategorisine yazdı.

sezar

Malzemeler
10 adet marul yaprağı
1 su bardağı dolusu kıtır ekmek
1 çay bardağı rende kaşar rendesi

Sos için malzeme:

5 yemek kaşığı ançuez
5 yemek kaşığı zeytinyağı
3 diş sarımsak
2 çay kaşığı hardal
2 adet çiğ yumurtanın sarısı
3 adet limonun suyu
Tuz

  • Ön hazırlık olarak, marulu ayıklayıp yıkayın ve suyunu süzdürün.
  • Geniş, yayvan bir salata tabağını marul yaprakları ile döşeyin.
  • Üzerine kıtır ekmeği (kruton) serpin. Beri yanda, sosun malzemesini, yumurtası beyazlaşıncaya kadar çırpın. Bu arada, az az zeytinyağı katın. Ayrıca, farklı bir kasede, önceden ezdiğiniz ançuez, hardal ve limon suyunu karıştırın ve, salatanın üzerine dökün. Son olarak, peynir rendesini salatanın üstüne gezdirin.

tavuklusezarsalatasi

Malzemeler

2 adet (yaklaşık 500 gram) tavuk göğüsü
6 adet minyatür (mini yedikule) marul
2 dilim organik çavdar ekmeği
3 diş sarımsak
75 gram Parmesan peyniri (rendelenmiş)
1/4 su bardağı + 2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı limon suyu
Yarım çay kaşığı Dijon hardal
1.5 çay kaşığı Worcestershire sosu
3 çorba kaşığı kefir
Tuz ve karabiber

  • Ekmekleri küp küp kesip fırında kahverengileşene kadar pişirin. O sırada bir diş sarımsağı birazcık tuzla ya bir havanda dövün ya da bir çatal yardımıyla iyice ezin. Bir çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip bir tavada orta derece ateşte ısıtın. Ardından kızarmış ekmekleri ekleyip sarımsaklı zeytinyağında çevirin ve bir kenara ayırın.
  • Minyatür marulların zedelenmiş dış kabuklarını atın, dibindeki kökü hafifçe kesin, yapraklarına ayırıp sudan geçirin ve sirkeli suya sadece 10 dakika bastırın. Sirkeli suyu süzdükten sonra tekrar bir sudan geçirin ve iyice kurutun.
  • Bir blenderın içine geriye kalan sarımsakları (2 diş), hardalı, kefiri, Worcestershire sosunu ve limon suyunu koyup iyice karışana kadar çalıştırın. Eğer blenderın çalışırken açılabilen bir haznesi varsa, blender hala çalışırken zeytinyağını azar azar ekleyerek çalıştırmaya devam edin. Ardından rendelediğiniz Parmesan peynirini ekleyin ve sosa karışana kadar tekrar çalıştırın. Kapağını açıp sosun tadına bakın, ağız tadınıza bağlı olarak tuz ve taze çekilmiş karabiber ekleyin ve tekrar çalıştırın. Sosu blenderın içinde beklemeye bırakın.
  • Tavuk göğüslerinin üzerine bir çorba kaşığı zeytinyağı gezdirip her taraflarına bulayın ve bolca tuz ve taze çekilmiş karabiber serpin. Yüksek orta ateşte kızdırdığınız (tercihen dökme demir) tavaya aktarıp her yüzü için yaklaşık 10-15‚Ä≤er dakika pişirin. Tavuk göğüsleri piştikten sonra bir kesme tahtasına alıp 5 dakika dinlenmeye bırakın, ardından parmak kalınlığında şeritlere kesip bir kenara ayırın.
  • Kuruyan marulları geniş bir karıştırma kabına aktarıp üzerine sosu dökün ve harmanlayın. Küp küp hazırladığınız ekmekleri ekleyin, tekrar harmanlayın.
  • Salatayı servis tabaklarına paylaştırıp üzerine tavuk parçalarını dizin ve servis yapın.


CEASAR (SEZAR) SALATA SOSU

Kategori: (TURŞU-SALÇA-SOS TARİFLERİM) yazan: Meltem tarih: 01-09-2009

Daha önce kardeşimin Amerikada Gastronomi eğitimi aldığından bahsetmiştim.Bu yıl staj nedeniyle gelemeyeceğini söylemişti.Bir hafta önce sürpriz yaptı ve geldi.Bizi inanamayacağınız kadar çok mutlu etti.
Evimizin Şefi bizim için çok güzel tatlar hazılıyor.Hepsini tek tek sizlerle paylaşacağım.
İlk olarak hazırladığım Tuzlu Hamsi ile yaptığı sosu paylaşacağım.
Çok lezzetli olmştu.Denemeniz dileğiyle…
Sevgiyle kalın,

sos

Malzemeler:
2 Çorba kaşığı mayonez
1 Çorba kaşığı Parmesan Peyniri (ince rendelenmiş veya parmesan toz halinde)
1 ½ çorba kaşığı limon
2 Çorba Kaşığı Worcestershire Sos (birkaç farklı sirke çeşidi, tuz, türlü baharat, sarmısak, pekmez, şeker, ançuvez, demirhindi, soğan, soya sosu ve çeşitli tatlandırıcılardan oluşan gizli ingiliz formülü bu sosu özgün kılar. Genelde etler için tavsiye edilen bu sos sezar salatasına da gereklidir. Ayrıca Bloody Mary içinde oldukça gereklidir)
1 Çorba Kaşığı Sarımsak (ezilmiş)
2 Tuzlu Hamsi (Ançuves’te olabilir)
Taze çekilmiş Karabiber
2 çorba kaşığı su (Eger kıvamı koyu ise ise inceltmek için biraz daha su eklenebilir)

Yapılışı:
Su hariç bütün malzemeleri mixer veya blender a koyup çektiğiniz taktirde sosunuzu elde etmiş olacaksınız. Kıvamını sui le dengeleyebilirsiniz. Ayrıca sanıldığının aksine hiçbir balık kokusu barındırmaz.

NOT: Worcestershire Sos ‘u ulusal büyük Marketlerden temin edebilirsiniz.
Bulamazsanız eklemeden hazırlayabilirsiniz.

Hamsi Tuzlama tarifim için buraya tıklayın.
Tuzlu Hamsi tarifim için buraya tıklayınız.

,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder