11 Ocak 2010 Pazartesi

salata sosları

Nefis soslar, salata ve makarna icin, bona petitJ))))

SALATA SOSLARI

1 ADALAR SALATA SOSU

MALZEME ;(400 gram sos için)

1.5 Su bardağı mayonez (200 gr) 1 Çay kaşığı kırmızıbiber

2 Çorba kaşığı ketçap (100 gr) 2 Kahve kaşığı çok ince kıyılmış

1 Fincan su (50 gr) çekirdeksiz yeşil zeytin ve hıyar

turşusu

YAPILIŞI ;Malzemenin hepsini iyice karıştırıp küçük bir kaba koyunuz.İstediğiniz zaman karıştırarak,küçük bir kepçe ile dökerek servis yapınız.

2 MAYONEZLİ SALATA SOSU

MALZEME ;(350 gram sos için)

1 Su bardağı mayonez ( 200 gr) 1 Kahve fncanı su

2 Kahve fincanı limon suyu 2 Çay kaşığı tuz

½ Çay kaşığı toz şeker

YAPILIŞI ;Malzemenin hepsini birlikte iyice karıştırıp bir şişeye doldurunuz ve istediğiniz zaman kullanınız.

3 ROKFORLU SALATA SOSU

MALZEME ;(400 gram sos için)

1 Su bardağı mayonez (200 gr) ½ Çay fincanı ufalanmış rokfor(50gr)

2 Kahve fincanı limon suyu ¼ Çay kaşığı toz şeker

1 Kahve fincanı su

NOT;Beyaz sirke bulundugu yerde limon suyu yerine beyaz sirke kullanınz.

YAPILIŞI ;Malzemenin hepsini iyice karıştırıp bir şişeye doldurunuz ve lüzum olduğu zaman iyice çalkalayıp kullanınız.

4 EDİRNE SALATA SOSU

MALZEME ;(400 gram sos için)

1 Su bardağı mayonez (200 gr) ½ Çat kaşığı toz şeker

2 Kahve fincanı limon suyu 50 gram rendelenmiş beyaz peynir

1 Kahve fincanı su

NOT;Beyaz sirke bulduğunuz takdirde,limon yerine beyaz sirke kullanınız

YAPILIŞI ;Malzemenin hepsini birlikte iyice karıştırıp bir şişeye doldurunuz ve gerektiğinde iyice çalkalayıp kullanınız.

5 LİMON SOSU

MALZEME ;(300 gram sos için)

2 Kahve fincanı limon suyu 2 Çorba kaşığı kıyılmış maydanoz

6 Kahve fincanı zeytinyağ 2 Çay kaşığı tuz

YAPILIŞI ; Maydanoz hariç,diğer malzemeyi bir kapta iyice karıştırınız.Bir şişeye koyup,kullanacağınız zaman iyice çalkalayıp kullanınız.Maydanozu servis yaparken ilave ediniz.

6 SİRKELİ SALATA SOSU

MALZEME ;(400 gram sos için)

2 Kahve fincanı sirke ½ Çorba kaşığı tuz

6 Kahve fincanı zeytinyağı 1 Çay kaşığı dolusu toz hardal

1 Çimdik karabiber

YAPILIŞI ;Malzemenin hepsini iyice bir kapta karıştırınız.Bir şişeye doldurunuz ve istediğiniz zaman çalkalayıp kullanınız.

7 ANADOLU SALATA SOSU

MALZEME ;(400 gram sos için)

6 Kahve fincanı zeytinyağı 1 Çorba kaşığı ince kıyılmış soğan

2 Kahve fincanı sirke ½ Çay kaşığı toz şeker

½ Komposto kaşığı tuz ½ Çay kaşığı kekik

1 Çimdik karabiber ½ Çay kaşığı toz hardal

YAPILIŞI ;Sirke ve zeytinyağı hariç,diğer malzemeyi çukur bir kaba koyup ,1 yumurtayı çırpma teliyle iyice çırpınız.Sonra sirke ve zeytinyağını ilave edip iyice karıştırıdıktan sonra bir şişeye doldurunuz.İstediğiniz zaman iyice çalkalayıp kullanınız.

8 YAYLA SALATA SOSU

MALZEME ;(500gram sos için)

½ tatlı kaşığı tuz 2 Kahve fincanı yoğurt

1 Çay kaşığı toz şeker 1 Çimdik karabiber

6 Kahve fincanı zeytinyağı ¼ Kahve kaşığı dövülmüş ıtır

2 Kahve fincanı limon suyu

NOT ; ITIR baharatçılarda bulunur

YAPILIŞI ;Malzemenin hepsini birlikte iyice karıştırıp bir şişeye koyunuz.Servis anında iyice çalkalayıp kullanınız.

9 SOS REMULAD

MALZEME ;(500 gram sos için)

½ Litre mayonez 2 Kahvefincanı kornişon veya hıyar turşu

2 Çorba kaşığı kıyılmış ançuez 2 Kaşık kıyılmış maydanoz

1 Kahve fincanı kıyılmış kapari

YAPILIŞI ;Bütün malzemeyi bir kap içerisinde karıştırınız.

10 VİNEGRET SOS

MALZEMELER ;(400 gram sos için)

3 Kahve fincanı zeytinyağı ½ Kahve fincanı sirke

1 Çay kaşığı toz hardal ½ Çay kaşığı karabiber

½ Çay kaşığı tuz 2 Çorba kaşığı kıyılmış kor turşu

1 Çorba kaşığı kıyılmış kapari 1 Çorba kaşığı kıyılmış maydanoz

YAPILIŞI ;Malzemenin hepsi bir kap içerisinde karıştırılıp servise hazır edilir.

.

11 FRENCH SOS

MALZEMELER ;

1 Kahve fincanı sirke 2 Kahve fincanı zeytinyağı

1 Tatlı kaşığı toz şeker ½ Tatlı kaşığı toz hardal

1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı karabiber

YAPILIŞI ;Malzemenin hepsi bir kap içerisinde karıştırılıp servise hazır edilir.

ÖNEMLİ NOTLAR

1 . Mayonezle yapılan salatalar soslarda zeytinyağı kullanılmaz.

2 . Salata malzemesi yıkandıktan sonra çok iyi kurulanması gerekir,Sos ne olursa olsun, malzemeler kuru olmazsa sos yaprakların üzerinden akar gider !

3. Salataların lezzetli olması için sos salata ile iyice harmanlanması gerekir.Sos salatanın üzerine kesinlikle dökülmemelidir.

4. Soslarda çok ince bir çırpma teli kullanılması şarttır.Böylece sos ulaşabileceği en ince kıvama getirilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder