23 Ocak 2010 Cumartesi

resimli mutfaktan garnitürler

Patates Püresi

221107pure_2

Malzemeler

  • 4 adet patates
  • 1 bardak süt
  • 1 tatlı kaşığı margarin
  • Tuz
  • Karabiber

Hazırlanışı

1. Patatesleri yıkayın, haşlayın, kabuklarını soyun. Patatesleri ezin. Margarini ekleyin.

2. Patateslere süt ekleyerek ezmeye devam edin. Tuzunu karabiberini ekleyin. İsterseniz muskat rendesi de ekleyebilirsiniz.

Afiyet Olsun.


Karnabahar Tava

021207karnabaharsote

Karnabaharın Faydaları

Malzemeler

  • 1 adet orta boy karnabahar
  • 1 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber

Hazırlanışı

1. Karnabaharı bir bardak su ile tencerede kaağı kapalı olarak haşlayın. Hafif diri kalsın. İyice yumuşayana kadar haşlamayın. Soğuyunca elinizle ufak parçalara ayırın.

2. Bu parçaları önce yumurtanın sarısına sonra da una batırıp, sıvı yağı kızdırılmış bir tavada bir iki dakika pişirin. Üzerine tuz karabiber serpip, ana yemeklerin yanına garnitür olarak sunabilirsiniz.

Afiyet Olsun.


101207yogurt

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 2 tatlı kaşığı yoğurt

Hazırlanışı

1. Yoğurt yapmak için cam şişelerde olan sütleri tercih edin. Sütten 2 çorba kaşığı sütü bir kaseye ayırın ve sütü kaynatın, cam ve kapağı olan bir kaba boşaltın ve ılınması için bırakın. Parmağınızı batırabilir ve içinde tutabilir ısıya gelinceye kadar bekletin.

2. 2 kaşık süt ile yoğurdu iyice karıştırın. Bu karışımı ılınmış olan süte ilave edin. Kenarından kaymağını bozmadan ekleyin ve bir kaşık ile hafif tutmuş olan kaymağını bozmadan karıştırın. Cam kasenin kapağını kapatın. Yavaş yavaş ılınması ve ısı kaybının az olması için kabı örtüye ya da ince battaniyeye sarın. Yaklaşık 4 saat sonra yoğurt hazır olacaktır. Bir gece buzdolabında bekleti servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun.


Ispanak Püresi

151207sanakpure

Malzemeler

  • 1 kg. ıspanak
  • 2 kaşık sıvı yağ
  • 2 kaşık un
  • 1/2 litre süt
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1/2 çay kaşığı muskat rende

Hazırlanışı

1. Ispanakların köklerini kopartın. Yaprak kısımlarını iyice yıkayın. 15-20 dakika su dolu bir kapta bekletin. Tekrar yıkayıp, süzün. Ispanakları tencereye koyun. Su ilave etmeyin. Kapağını kapatıp orta ateşte on dakika pişirin. Ispanak kendi suyunu bırakacaktır. Ara ara kontrol ederek dibini yapışmaması için karıştırabilirsiniz.

2. Başka bir tencerede yağı eritin. Unu ekleyin ve karıştırın. Topak topak olan parçaları ezin. Un fazla kavrulmadan sütü ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Muhallebi kıvamına gelene kadar dibine tutturmadan karıştırın. Tuzunu karabiberini ekleyin. İsterseniz muskat (küçük hindistan cevirizi) rendesi de ekleyebilirsiniz.

3. Ispanakları tencereden çıkartın. Sıkarak fazla suyunu süzün. Doğrama tahtasının üzerinde bıçak ile ıspanakları keserek yaprakları küçültün. Çok ezip püre haline getirmemeye özen gösterin. Kesilmiş ıspanakları biraz önce yaptığımız beşamel sos ile karıştırın. Sıcak servis yapın.

Afiyet Olsun.


Biber Kavurma

Biberkavurma

Acı seviyorsanız sivri biberle yapabilirsiniz. Sevmeyenler çarliston biber kullanabilir.

Malzemeler

  • 15 adet çarliston biber
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet domates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı

1. Domatesi rendeleyin. Soğanı küp küp doğrayın. Biberleri yıkayın,çekirdeklerini çıkartıp doğrayın. Tencerede yağı kızdırın, biberleri ve soğanı ekleyin. Karıştırarak biberleri kavurun. Domates rendesini ekleyin. Domates suyunu çekince yumurtayı kırın. Tuzu serpiştirin. Karıştırarak yumurtanın pişmesini bekleyin.

İsterseniz sıcak garnitür olarak, isterseniz de soğuk servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun.


Pancar Salatası

Pancarsalata2

Pancarın Faydaları

İsterseniz salata olarak, isterseniz yemeklerin yanına garnitür olarak kullanabileceğiniz bir pancar salatası.

Çok sağlıklı ve kolay bir tarif. Değişik bir lezzet... Pancarın kendine has şekerli tadı, herhangi bir ek malzeme kullanmadan çok lezzetli oluyor.

Malzemeler

  • 4 adet pancar
  • 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı

1. Pancarları iyice yıkayın. Bir tencerede 2 bardak su ve tuz ile pancarları haşlayın. Kabuklarını soyun ve rendeleyin.

Et yemeklerinin yanında da hoş bir garnitür olarak sunabilirsiniz.

Afiyet Olsun.


Fırında Taze Patates

Tazepatates

Malzemeler

  • 5 adet taze patates
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 5-6 dal maydanoz

Hazırlanışı

1. Patatesleri bir sünger ile iyice yıkayın. Kabuklarını soymadan pişireceğimiz için iyice yıkanması çok önemli. Patatesleri iri küpler halinde doğrayın.

2. Isıya dayanıklı bir cam kaba patatesleri koyun. Üzerine sıvıyağı dökün, tuz ve karabiberi serpiştirin. Fırının ızgara bölümünü açın, yaklaşık yarım saat kadar fırında ara ara karıştırarak pişirin. Patatesler kızarınca fırından çıkartın, ince kıyılmış maydanoz serpip servis yapın.

Afiyet Olsun.


Patates Mücver

Patatesmucver

Patates severlerin hayran kalacağı bir tarif...

Beş dakikada hazırlayabileceğiniz patates mücveri...

Malzemeler

  • 2 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 yumurta
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ

Hazırlanışı

1. Patatesi ve soğanı rendeleyin. Yumurta, tuz, karabiber ve unu ekleyip karıştırın.

2. Tavada yağı kızırın. Patatesli karışımdan tavaya ufak parçalar koyun. Her iki yüzünü de pişirip, sıcak olarak servis yapın.

Afiyet Olsun.


Elma Dilimli Patates

Elmadilimlipatates

Malzemeler

  • 10 adet taze patates
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı biber
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ

Hazırlanışı

1. Patatesleri temiz bir sünger ile iyice yıkayın. Kabukları soyulmadan pişirileceği için çok iyi yıkayın. Ortadan ikiye bölün ve elma gibi dilimleyin.

2. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Patatesleri yağlı kağıdın üzerine koyun. Yağı, tuzu, karabiberi ve kırmızıbiberi ekleyin. 180C fırında, ara sıra karıştırarak, yaklaşık onbeş dakika pişirin.

Afiyet Olsun.


Buharda Sebze

Sebze buharda

Buharda hazırlanan sebze çeşitlerini sofraya kattığı görsellik açısından çok seviyorum. Bundan da önemlisi, buharda pişirme yöntemi ile sebzelerdeki vitamin ve mineral kayıplarını en aza indirgemiş oluyorsunuz.

Ben tenceremin içinden çıkan geniş metal bir süzgeci kullanıyorum. Altında da metal bir ayak var. Tencerenin altına konulan su, buharlaştıkça metal ayağın üzerindeki sebzeleri buharın verdiği ısı ile pişiriyor.

Piyasada değişik buharda pişirme makinaları da var, onları da deneyebilirsiniz ancak benim tavsiyem; tencerelerin içerisine yerleşecek bu tür aparatlardan yana olur. Hem pratik hem de daha az yer kaplıyor.

İstediğiniz çeşit sebzeleri yıkadıktan sonra dilimleyip, tencerenin içindeki delikli metal süzgece yerleştirin. Üzerine bir parça tuz ve karabiber serpin. Süzgecin altına su ilave edin ve yaklaşık onbeş dakika pişirin.

Buharda en çok tavsiye ettiğim sebzeler;

  • havuç
  • kabak
  • karnabahar
  • brokoli
  • taze fasulye
  • mısır
  • börülce
  • brüksel lahana

Servis yaparken üzerine aşağıdakilerden istediğinizi ekleyebilirsiniz;

  • yoğurt
  • sarımsaklı yoğurt
  • zeytinyağı
  • limon suyu
  • hardal
  • sarımsaklı sirke
  • baharatlar

Afiyet Olsun.


Patatesli Soğan Kavurma

Patatespoti

Soğanların lezzet verdiği patatesler... Garnitür olarak herhangi bir yemeğin yanında servis yapabileceğiniz gibi tek başına ikram ettiğinizde de, oldukça doyurucu ve lezzetli bir porsiyon oluyor.

"Soğan sevenler" isterlerse tarifteki soğan miktarını arttırabilirler.

Malzemeler

  • 4 adet patates
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber

Hazırlanışı

1. Patatesleri iyice yıkayın. Haşlayın. Kabuklarını soyun. Ilınınca rendeleyin.

2. Soğanları ince ince (çoban salatadaki gibi) doğrayın. Tavada yağ ile karıştırarak hafif kavurun. Karamelize olan soğanlara rendelenmiş patatesi ekleyin. Tuzu ve karabiberi ilave edin. Bir-iki kez karıştırıp ocaktan alın.

Afiyet Olsun.


Lahana Sote

Cinlahanasote

Çin lahanasını soran birkaç mail alınca tarifleri hemen eklemeye karar verdim.

Çocuklar evde, tatildeyiz, her zamankinden biraz daha yoğun ama her zamankinden daha keyifli geçiyor günler... Birkaç kurabiye tarifi deniyoruz, eğleniyoruz... Yakında tarifler gelecek...

Malzemeler

  • Çin lahanası
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı soya sosu

Hazırlanışı

1. Soğanları yarım daire şeklinde ince ince kesin. Lahanayı yıkayın, dış yapraklarından on adet ayırın ve iri küpler halinde doğrayın. İçini salata yapmak için kullanabilirsiniz. Bu tarifte esas lazım olan kısım çin lahanasının dışındaki sert olan yapraklar. Tavada yağı kızdırın, soğanları tavada soteleyin. Lahanaları ilave edin ve yaklaşık on dakika kadar da lahanaları soteleyin.

2. Lahanalar yumuşayınca ince kıyılmış sarımsağı ve soya sosunu ekleyin. Bir-iki kez karıştırıp, ocaktan alın. Kapak kapalı olarak beş dakika dinlendirip servis yapabilirsiniz.

Garnitür olarak kullanabileceğiniz lahana soteyi özellikle uzakdoğu yemekleri ile birlikte sunmanızı tavsiye ederim.

Soya sosu tuzlu olduğundan tuz eklemedim.

Afiyet Olsun.


Fırında Çıtır Soğan

çıtırsoğan

Fırında sağlıklı çıtır çıtır soğan halkaları... Kızartma olmadığı için çok az yağ kullanılıyor...

ve pratik...

Bugün çok vaktim olmadığı için yemek zamanına yarım saat kala uydurduğum garnitürlerden birisi...

Pratik ama göz doyurucu... hem de yemesi de çok keyifli...

Bugün bir arkadaşımdaydım... Esasında önce kızlarımız arkadaş oldu... :)

Sonra biz :))

Sonra da oğullarımız :)))

Tatlı kızının hazırladığı çok şık bir sofrada, düşünsem hayatta aklıma gelmeyecek kadar ilginç bir pazı dolması yedim...

Ellerine sağlık Emel. Lezzetli ikramların ve keyifli sohbetin sayesinde çok hoş bir gün geçirdim...

Pazı dolması tarifini en kısa zamanda eklemek istiyorum... Ekleyene kadar sürpriz olsun pazı dolmasının içindekiler...

Şimdi fırında çıtır soğan tarifinde sıra....

Malzemeler

  • 2 adet kuru soğan
  • 1 adet yumurta
  • 2-3 dilim kuru ekmek
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber

Hazırlanışı

1. Soğanları iri halkalar şeklinde doğrayın. İç içe olan halkaları teker teker ayırın. Yumurtanın beyazını derin bir kapta çatalla biraz çırpın. Soğanları yumurtaya ekleyip karıştırın.

2. Kuru ekmekleri mutfak robotunda çekin. Ekmek yerine galeta unu da kullanabilirsiniz. Ekmeklere unu, tuzu ve karabiberi ekleyin. Unul karışımı soğanların üzerine dökün ve karıştırın.

3. Fırının ızgara kısmını açın. Unul soğanları cam bir kaba alın. Üzerine zeytinyağını dökün ve fırında soğanlar çıtır çıtır olana kadar pişirin. Çok çabuk pişiyor, fırından fazla uzaklaşmayın.

Afiyet Olsun.


Fırında Sarımsaklı Taze Patates

Patates

Taze patatesler bitmeden....

Malzemeler

  • 6 adet orta boy patates
  • 7-8 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı biberiye
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber

Hazırlanışı

1. Patatesleri iyice yıkayın. Sünger ile yıkayın çünkü kabukları soyulmadan tüketilecek. Patatesleri dörde ya da altıya bölün. Cam fırın kabına patatesleri koyun. Üzerine zeytinyağını dökün, biberiye, tuz ve karabiber serpin, karıştırın.

2. Sarımsakların kabuklarını soymayın, sadece yıkayın. Patateslerin üzerine sarımsakları serpiştirin. 180C fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. On dakikada bir tahta kaşık ile karıştırın.

Sıcakken servis yapın, sarımsakların içi yumuşacık pişmiş oluyor... son derece lezzetli... sarımsak sevmeyen vampirellalara bile sarımsağı sevdirecek cinste bir lezzet...

Patatessarımsaklı

Afşyet Olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder