11 Ocak 2010 Pazartesi

pesto sos

cenova usulü pesto

160 gr. reyhan yaprağı
160 gr. parmesan peyniri (ben bahçıvan taze kaşar kullandım)
60 gr. dolmalık fıstık
1 diş sarımsak
150 ml. zeytinyağı

reyhan yaprakları,peynir, dolmalık fıstık ve sarımsak robota alınır ve mümkün olduğunca ince çekilir, zeytinyağı azar azar ilave edilerek tekrar çekilir ve ta-taaa işte hazır!!!!
bu ölçülerle 500 gr.lık bir kavanozu dolduracak kadar pesto'nuz oluyor.
aslında bütün bu işlemlerin mermer bir havanda dövülerek gerçekleştirilmesi hem lezzet hem de gelenek açısından daha uygun olurdu, çünki reyhan bıçakla kesildiğinde tadı buruklaşan bir bitki... ama ne yazık ki benim mermer havanım yok :(
sizin havanınız, sabrınız ve vaktiniz varsa mutlaka havanda dövmenizi öneririm...çok daha lezzetli bir pesto elde edeceğinizi garanti edebilirim...

yapraklarınızın rengi ne kadar açık yeşil olursa o kadar lezzetli olacaktır.

pesto

50 gr kaşar v parmesan
yarım demet taze fesleğen
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı çam fıstığı
tuz
1 fincan zeytinyağı


Malzemeler: 1 çorba kaşığı çam fıstığı, 1 çay bardağı zeytinyağı, 6 taze fesleğen yaprağı, 10-12 dal maydanoz, 2 kibrit kutusu kadar eski kaşar, 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Bütün malzeme robota atılır. Macun kıvamına gelene dek çekilir. Makarna, ravyoli ya da spagettilerin üzerine sos olarak bırakılır

YEMEĞİN MALZEMELERİ

Pesto Sos yemeği resmi
4-5 dal fesleğen
4 diş sarımsak
1 su bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı çam fıstığı
1 çorba kaşığı rende parmesan
karabiber
tuz

Pesto Sosu

Geçen sene bu zamanlar markette demet demet fesleğenleri görünce kendimi hiç tutmamıştım. Dört demet fesleğeni poşete koyup, peynirlerin yanından geçerken kocaman bir parça Parmesan’ı sepete atmış, ardından birkaç paket çam fıstığı, birkaç paket ceviz derken eve gelip hepsini mutfak robotundan geçirip porsiyonlar halinde buzluğa kaldırmıştım. Tabii bu işlemler sırasında bol bol da fotoğraf çekmiştim. Bir yemek blogum olduğunu hiçbir zaman unutmuyorum.

O fotoğraflar ve pesto sosu tarifi bilgisayardaki bir dosyanın içinde beklemeye başladı. Pesto tarifi verip sosun kullanıldığı tariflerle takviye etmemek olmazdı. Sonra araya çikolatalı gelato, naneli limonata ve kruvasan maceralarım girdi. Fındıklı brownie, nar reçeli, çikolatalı cheesecake derken kış geldi. Tarif için gereken bir kilo fesleğenin fiyatı mevsimi olmadığı için ufak bir servete denk geldi. Tariften bahsetmenin bir anlamı kalmadı. Geçen hafta yine marketlerde üst üste fesleğenleri görünce bu sene aynı hataya düşmemeye karar verdim.

Pestolu tarif diye diye aylarca vakit kaybetmeden, bu yazı yayınlandıktan sonra hala manavlarda ucuza bol bol fesleğen bulunabilecekken pesto sosu tarifini paylaşıyorum.

Fesleğen

Pesto, İtalyanca dövülmüş (veya ezilmiş) anlamına geliyor. Dolayısıyla, hazırladığım bu pestoya pesto diyebilmek için aslında havanda döverek hazırlamak gerekiyor. Hemen kullanılacak miktarda hazırlanacağı zaman mutfak robotu yerine havanda döverek hazırlamak hiç zor değil. Hem böylelikle babaannemden kalan havanı da kullanma şansım olur, ama olay “kışa hazırlık” konseptine bürününce iş değişiyor. Bir zamanlar kuğu şeklinde ekler yapabilme sabrını göstermiş olabilirim ama beş su bardaklık pesto için o kadar fesleğeni, fıstığı ve cevizi el yordamıyla havanda dövmek beni aşıyor. Hele hele yapış yapış bir yaz gününde.

Bir mutfak robotunuz (veya rondonuz) varsa pestoyu hazırlamak çok basit. Aldığınız fesleğenlerin yapraklarını koparıp iyice yıkayıp kurutuyorsunuz. Salata kurutucunuz varsa ne ala, yoksa temiz bir mutfak havlusuna yaprakları yayıp havluyu bohça gibi katlayıp ucundan tutun ve balkona, dağa veya bayıra çıkıp kafanızın tepesinde fırıldak gibi çevirin. Bahçeniz varsa daha da güzel. Çiçekler de sulanmış olur.

Bir yanda kısık ateşte yağsız tavada çam fıstıklarını ve cevizi kavurun ve çam fıstıkları kahverengileşince bir kenara ayırıp soğumaya bırakın. Genelde pestoda sadece çam fıstığı kullanılır ama ben cevizin de ayrı bir tat kattığına inandığım için onu da kullanıyorum.

Çam fıstığı ve ceviz

Ardından on diş sarımsağı incecik doğrayıp üzerine bir çay kaşığı tuz döktükten sonra bir çatal yardımıyla macun gibi olana kadar ezin. Mutfak robotunun haznesine önce sarımsak ve fesleğen, ardından sırasıyla zeytinyağı, rendelenmiş Parmesan peyniri (sakın toz halde almayın, büyük parça halinde alıp evde kendiniz rendeleyin) ve kavrulmuş çam fıstıkları ve cevizleri ekleyin. Bir dakika sonra pestonuz hazır. İsterseniz büyük kavanozlara doldurup o hafta içinde tüketin, isterseniz de bir su bardaklık porsiyonlara ayırıp buzluğa atın. Ya da benim gibi tarifi iki kere uygulayıp ilk partiyi dondurun, ikinci partinin yarısını arkadaşlarınıza hediye edin, geri kalanıyla da o hafta yediğiniz her şeye pesto ekleyin.

En basitinden, Pınar Hanım’a alttaki Raf de Casi domateslerden sipariş verin, kalın kalın dilimleyip aralarına yine kalınca dilimlediğiniz Mozzarella peyniri döşeyip onların da arasına bolca pesto sosu sürün. Hatta siparişi fazladan verin, kışa hazırlık bu domates sosundan da hazırlayıp buzluğa atın.

Raf de Casi Domates

İşten geç mi geldiniz? O zaman her zaman sipariş verdiğiniz pizzacıdan Margherita pizza (pizza hamuru, domates sosu ve Mozzerella peyniri) siparişi verin, gelince hala sıcakken üzerine bu pestodan sürün.

Pesto Sosu

Ya da bir paket makarna haşlayın, süzerken bir su bardaklık pestoyu çok azıcık haşlama suyuyla ısıtıp üzerine haşlanan makarnayı ekleyip karıştırın. Her zaman yaptığınız bir patates salatası mı var? Bu sefer pestoyla deneyin.

İlk aklıma gelenler bunlar. Bakalım sizden nasıl fikirler gelecek. Herkese afiyet olsun.

Pesto Sosu Tarifi

5 su bardağı pesto için

Malzemeler

  • 400 gram fesleğen yaprağı, sapları ayıklanmamış olarak 1 kilo veya 4 büyük demet
  • 300 gram Parmesan peyniri, bütün alınıp evde rendelenmiş
  • 75 gram çam fıstığı
  • 150 gram ceviz içi
  • 2.5 su bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 10 diş sarımsak

Yapılışı

  1. Çam fıstıklarını ve ceviz içlerini yağsız tavada çam fıstıkları hafif kahverengileşene kadar karıştırarak kavurun (yaklaşık 10-15 dakika). Soğumaları için bir kenara ayırın.
  2. Sarımsakları ince ince doğrayıp üzerine bir tatlı kaşığı tuzu serpin ve bir çatal yardımıyla ezerek macun kıvamına getirin.
  3. Ezilmiş sarımsak ve fesleğen yapraklarını bir mutfak robotunun haznesine atıp macun kıvamına gelene kadar çalıştırın.
  4. Ardından zeytinyağını ekleyip tekrar çalıştırın.
  5. Sonra sırasıyla rendelenmiş Parmesan peynirini ve kavrulmuş fıstık ve ceviz içini ekleyip tamamıyla karışana kadar çalıştırın.
  6. Pestoyu iki üç gün içinde tüketecekseniz kavanozlara doldurup buzdolabında saklayabilirsiniz.
  7. Kış için saklamak isterseniz bir su bardaklık porsiyonlara bölüp kilitli buzdolabı poşetlerine koyup buzlukta saklayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder