11 Ocak 2010 Pazartesi

Pancar Salatası

Pancar Salatası

Sanırım bugüne kadar genelde tatlı tarifleri verdiğim için alışmışım, sıra bilgisayarın önüne oturup anlatmaya gelince özellikle sebze yemeklerinde ve salatalarda söyleyecek çok fazla söz bulamıyorum. Konu tatlı olunca, işin içine un, tereyağı ve yumurta katılınca ve malzemeleri çırpmaktan fırına vermeye kadar uzanan yolda atlanması gereken bir sürü hendek olunca anlatacak çok şey, paylaşacak çok fazla püf noktası oluyor.

Ama, mesela bu salata tarifinde olduğu gibi, söz konusu salatayı hazırlamak çocuk oyuncağı olunca, sebze mevsiminde alınınca, hele bir de pancarlarınız yaprakları kesilmeden kapınıza kadar ulaşmışsa, ne sebzeyi çok fazla evirip çevirmeye, ne de ayrıntılı bir tarif vermeye gerek kalmıyor.

Pancar Salatası

Gönül isterdi ki saplarını da bir şekilde salatanın içinde değerlendirelim ama çiğken görüntüsü hoş ama dokusu sert ve lifli, biraz haşlanınca veya buharda pişirilince de dokusu hoş ama görüntüsü iştah kapatıcı oluyor. Onun yerine saplarını ayırıp bir sonraki omlet projenizde biraz yağla soteledikten sonra değerlendirmenizi öneririm.

Sadece pancarların pembe ve koyu kızıl ebrulu halkaları ve hafif kaynar suda aptallaşmış ama rengini hiç kaybetmemiş, koyu çimen yeşili yaprakları.

Pancar Salatası

Afiyet olsun.

Bu tarifi beğendiyseniz, bunları da beğenebilirsiniz:

PANCAR SALATASI

Malzemeler

  • 4 adet pancar (yaprak ve saplarıyla birlikte ağırlığı 1 kilo, sadece pancarlar yarım kilo)
  • 2-3 diş sarımsak, ezilmiş
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi
  • Tuz

Yapılışı

  1. Pancarların yapraklarını kesip bir kenara ayırın.
  2. Pancarları kabuklarını soymadan kaynar su dolu bir tencerede 25 dakika haşlayın. Süzüp, soğuk suyun içinde bekletin. Dokunabileceğiniz kadar soğuyunca da pancarları soyup bir santim kalınlığında dilimleyin ve servis tabağına yerleştirin.
  3. Pancarların yapraklarını saplarından ayırıp yıkayın ve bir kaba koyup üzerine kaynar su dökün ve 1-2 dakika yumuşayana kadar bekletin. Sudan çıkarıp süzün ve mümkün olduğunca kuruladıktan sonra irice doğrayıp servis tabağındaki pancar dilimlerinin ortasına yerleştirin.
  4. Sarımsakların üzerine biraz tuz döküp bir çatal yardımıyla ezin ve bir karıştırma kabına aktarın. Üzerine sirke ve zeytinyağını döküp çırpın, tadına bakıp tuzunu ayarlayın ve pancarlar hala ılıkken üzerlerine gezdirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder