11 Ocak 2010 Pazartesi

Maş Fasulye Piyazı

Maş Fasulye Piyazı

18 Haziran 2008 | Kategori: Salata, Türk Mutfağı

Maş Fasulye Piyazı

Tarifleri teker teker yazmaya başlamadan önce Janet’la yaptığımız yazışmalara baktım. Menü hakkında neler konuşmuşuz, önce nelere karar vermişim, sonra neden ve ne ile değiştirmişim, sizlere aktarayım diye. Fikir aşamasındaki ilk yazışmamızda Janet’a Gavurdağı Salatası’ndan bahsetmişim. San Francisco’da çalıştığım yıllarda her öğle yemeğinde uğradığımız 3-4 tane restoran vardı. Bunlardan biri sokağın karşı tarafındaki dört masalı ufak bir Meksika restoranıydı. Siparişlerimizi beklerken masaya ikram olarak tortilla chips (mısır cipsi) ve beraberinde 3 çeşit salsa gelirdi. Gavurdağı salatasının, bu salsaları anımsattığı ve yurt dışındaki insanların ilgisini çekebilecek sumak ve nar ekşisi içerdiği için, menüye uygun olacağını düşünmüştüm.

Menüyü hazırlarken aklımda yurt dışındaki insanlar Türk yemeklerini tanısın fikri vardı. Bunun yanında tariflerin insanları denemeye teşvik etmesi de gerekiyordu. Tarifteki malzemelerin herkesin kolaylıkla bulabileceği şeyler olması ve hazırlık aşamasının çok fazla ustalık gerektirmemesi lazımdı. Gavurdağı bu tanıma uysa bile çok da ilginç bir fikir değildi. Ardından annem sıklıkla yaptığı bu maş fasulye piyazını önerdi. San Francisco’daki Çin ve Hint restoranlarında karşıma sıklıkla çıkmış olan maş fasulyesiyle yapılan piyazı her zaman tercih etmişimdir. Menüye de uyunca bunda karar kıldım.

Altta göreceğiniz tarifin çıkış noktası annemin orijinal tarifi. Birkaç ufak oynama var o kadar. Annemi arayıp tarifi sorduğumda cevabı pek de şaşırtmadı: Bir kase maş fasulyesini iki kerede…sonra bir demet soğanı…biraz sirke…bolca zeytinyağı…

Janet’ın anlayabileceği bir hale getirmek için tarta tarta ilerleyip ikinci denemede pek de fena olmayan bir sonuç ortaya çıktı. Ama fasulyeler hala annemin yaptığındaki gibi diri değildi. Çok pişirince dağılıyorlar, az pişirince de çiğ kalıyorlardı. Birkaç denemede kaçar dakika pişirilmesi gerektiği de ortaya çıktı.

Piyaz deyip geçmeyin, bunun da püf noktaları var. Bence en önemlisi fasulyeler piştikten sonra tamamen kuruyana kadar süzmek. Eğer vaktim kısıtlıysa ben tamamen kurumalarını beklemeden kağıt havularla işi hızlandırıyorum. İyice kurulanmamış fasulyelere zeytinyağı tam olarak yapışmıyor ve salatanın sosu sulanıyor. O yüzden ilk dikkat etmeniz gereken nokta fasulyenin sosu eklenmeden önce iyice kurulanmış olması.

Maş Fasulye Piyazı

Bu arada neden iki kere ayrı suyla haşlanıyor diye soracak olursanız: İlk haşlama esnasında yüzeye çıkan yeşil kara suyu istediğiniz kadar süze süze devam edin, ikinci haşlama esnasında çıkmaya devam ediyor. Dolayısıyla biraz vakit alsa da iki kere kaynatmakta fayda var.

Maş Fasulye Piyazı

Vereceğim tarifle San Francisco Chronicle’da yayınlanan tarif arasında birtakım değişiklikler var. Malumunuz burada ve orada bulunan malzemeler arasında farklılıklar var. Bu yüzden Janet Amerika’ya döndükten sonra ona verdiğim tarifller ve üzerine aldığı notlarla birlikte menüdeki her şeyi kendi mutfağında en az 3 kere daha pişirdi. Aldığı sonuçlara göre yaptığı değişiklikleri de tariflere yansıttı.

Alttaki tarifte bu farkı yaratacak tek şey fasulye. Bana söylediğine göre bu piyazı 4 defa daha yapmış ve fasulyelerin pişme süresi tamamen farklıymış. Onun tarifinde 2 + 10 dakika yazıyor ama bu benim İstanbul’da bulduğum maş fasulyesi için kesinlikle yeterli değil. Janet tarife bir adet de sarımsak eklemiş. Bir dahaki denememde ekler miyim emin değilim ama tarifi çeşitlendirmek isterseniz nar ekşisinin yakışacağını düşünüyorum. Aklınızın bir köşesinde bulunsun.

Eğer tarifi denemek isterseniz ve Türkiye’de yaşıyorsanız alttaki tarifle ilerleyin derim. Pişme süresi belki sizin de bulacağınız maş fasulyesine göre değişiklik gösterebilir. İkinci haşlama esnasında birkaç fasulyeyi soğuk suyun altından geçirip ağzınıza atarak kontrol edebilir ve pişirme süresini kendi ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Maş Fasulye Piyazı

4 kişilik

Malzemeler

  • 1 su bardağı (215 gram) maş fasulyesi (kuru ağırlık)
  • 1 demet taze soğan (300 gram), temizlenmiş ve ince doğranmış olarak yaklaşık 1 su bardağı
  • Yarım demet taze nane, temizlenmiş ve ince doğranmış olarak yaklaşık yarım su bardağı
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 3 çorba kaşığı üzüm sirkesi
  • Yarım çay kaşığı deniz tuzu
  • 2 adet haşlanmış yumurta
  • 16 adet siyah zeytin

Yapılışı

  1. Bir gece önceden maş fasulyelerini ılık su dolu bir kaba koyup bekletin. Ertesi sabah suyun altından geçirip durulayın.
  2. Büyük boy bir tencere dolusu suyu kaynatıp maş fasulyelerini ekleyin ve 10 dakika boyunca kaynattıktan sonra süzün.
  3. Ardından süzdüğünüz fasulyeleri tekrar büyük boy bir tencere dolusu kaynar suda bu defa 7 dakika daha haşlayın ve tekrar durulayıp süzün.
  4. Fasulyelerin iyice kuruduğuna emin olduktan sonra büyük boy bir kapta soğan, nane, zeytinyağı, sirke ve tuzla karıştırıp servis tabağınıza aktarın.
  5. Haşlanmış yumurtaları ortadan ikiye kesin ve zeytinlerle birlikte piyazın üzerine yerleştirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder