11 Ocak 2010 Pazartesi

makarna sosları

MAKARNA SOSLARI



1. BOLONEZ SOS

MALZEMELER ; 1 LİTRE

100 gram margarin 250 gram yağsız dana kıyması

20 gram rendelenmiş soğan 1 Diş ince kıyılmış sarımsak

400 gram rendelenmiş domates 4 Adet ince dilimlenmiş çarliston biber

½ Çorba kaşığı tuz 1 Adet defne yaprağı

45 ml Domates sosu



YAPILIŞI ;Margarini bir tavada kızdırın.Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsak’ı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun.Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın.Ateşi kısın,15 dk daha pişirip,içine tuz,karabiber,ve defne yaprağı ilave edin.Önceden hazırlanan domates sosunu katın.Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın.Servise hazır hale gelmiştir.



2.DOMATES SOSU

MALZEME ;5 LİTRE

300 gram margarin 400 gram havuç (küp şeklinde)

200 gram kereviz (küp şeklinde) 40 gram rendelenmiş soğan

1 Adet ince kıyılmış sarımsak 1 Adet defne yaprağı

1 Dal taze kekik 400 gram UN

600 gram domates püresi 50 gram toz şeker

½ Çay kaşığı tuz 1 Çimdik karabiber

3 lt et suyu

YAPILIŞI ;Derin bir tavada margarini kızdırın.Havuç,kereviz,defne yaprağı,taze kekik,soğan ve sarımsağı ilave edip hafifçe kızartın.Unu katıp,sarı meyane kıvamına gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakın.Domates püresini ekleyip karıştırın.Et suyunu bir taşım kaynatın.Sıcak et suyunu,hazırladığınız un karışıma pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak ilave ediniz.Şekeri katıp, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte 1 saat dibine tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin.Oluştukça kefini alın.İnce bir süzgeçten geçirip,süzün.Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın.Servise hazır hale gelmiştir.





3.MİLANEZ SOS

MALZEME ; 1/2 LİTRE

50 gram margarin 200 gram ince doğranmış mantar

100 gram dana janbon 200 gram domates

1 Çay kaşığı karabiber ½ ince kıyılmış maydanoz

1 Çay kaşığı tuz



YAPILIŞI ;Margarini derin bir tavada eritin.Yağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin.Dana janbonu,domatesi ekleyin.Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın.Kısık ateştekoyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin.Tuz ve karabiberini ekleyip,ince kıyılmış maydanozuda ekleyerek servis yapınız.





4. NAPOLİTEN SOS

MALZEME ; 1 LİTRE

50 gram margarin 400 gram domates

5 gram sarımsak 3 Adet çarliston biber dilimlenmiş

500 ml domates sos 1 bağ maydanoz ince kıyılmış

1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı karabiber



YAPILIŞI ; Margarini bir tencerede kızdırın.Yağ kızınca domatesleri ilave edip 1 dk karıştırın.Sarımsak’ı ve çarliston biberi ekleyerek 5 dk karıştırın.Domates sosunu ekleyin.Tuz ve karabiberi ilave edip bir taşım kaynatın.Ateşi kısın.Kısık ateşte oldukça koyu bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın.İnce kıyılmış maydanozu üzerine serpip servise sunun.



5. VİNEGRET SOS

MALZEME ; 1 LİTRE

200 ml sirke 700 ml zeytinyağı

75 gram ince kıyılmış soğan 50 gram ince kıyılmış kapari

1 Çimdik tuz 1 Çimdik karabiber

¼ Kıyılmış maydanoz 1 Çay kaşığı toz hardal



YAPILIŞI ;Bir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırınız.Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan,kapari ve maydanozu karıştırarak,tuz,karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayın.Servis edebilirsiniz.



NOT ; BU SOS MAKARNA SALATALARINDA KULLANILMAKTADIR.


Makarna Sosları

Elimdeki kitapta öğrenilecek o kadar çok şey var ki. Birde böyle okuyup okuyup bunları yapamamanın vicdan azabı. Bir reklam var, ilk karşılaşığımda reklamda beni vuran bir cümle vardı. Neyin reklamı bilmiyorum, firma - ürün - kişi hiç birşey yok aklımda. Tek bildiğim " Hiç şişmanlamayacağınızı bilseniz..." devamında şöyle önemsiz cümlelerde var " Sizi hiç terketmeyeceğini bilseniz... Hiç kaybetmeyeceğinizi bilseniz..."

Gelelim bizim makarna soslarına, miktarlar yarım kilo makarnaya göre verilmiştir:

1- Beşemel Sosu:

Malzemeleri: 250 ml süt, 4 yemek kaşığı margarin, 3 yemek kaşığı un, rendelenmiş hindistacevizi, tuz ve karabiber
Bir tencereye sütü koyup kaynamasını bekleyin, altı kalın diğer tavada margarini koyarak eritin, daha sonra unu ekleyerek yaklaşık bir dakika unu kavurun, daha sonra kısık ateşte veya ateşten alarak kaynayan sütü yavaş yavaş unlu karışıma ekleyin, koyulaşana kadar kısık ateşte pişirin, daha sonra hindistancevizi, tuz ve biberi ekleyerek yaklaşık iki dakika daha karıştırın.

Daha çok lazanya veya fırında yapılan makarnaların üzerini kaplamak için kullanılır.

2- Taze Domates Sosu:

Malzemeleri: 3 yemek kaşığı zeytin yağı, 2 orta boy küçük küçük doğranmış veya rendelenmiş soğan, 1 kilo soyulmuş ve doğranmış domates, 3 diş doğranmış sarımsak, 1 yemek kaşığı salça, bir miktar elinizde bulunan baharatlardan karabiber, kırmızı biber, nane, kekik, feslegen, 1 tatlı kaşığı şeker ve tuz

Yağı tencereye koyup biraz ısınmasını bekleyin, daha sonra soğanları atarak pembeleşene kadar karıştırın, daha sonra sarımsak, domates, şeker ve baharatlarınızı atarak karıştırın, yaklaşık 12-15 dakika kadar sonra domatesler kendilerini bırakmış ve pişmiş olacaklardır, daha sonra suyunu süzerek tuzunu ekleyebilirsiniz, suyunu kalan su miktarına göre süzmenizi öneririm.



3-Pesto:
Malzemeleri: yaklaşık 45 gram taze fesleğen, yıkanmış ve doğranmış olarak, 6 diş doğranmış sarımsak, yarım bardak kadar ayıklanmış çam fıstığı- yaklaşık 40 gram, 1.5 su bardağı rendelenmiş parmesan peynir, yarım su bardağından biraz fazla zeytin yağı, tuz ve toz biber

Fesleğen yapraklarını ince ince doğrayın, sarımsakları ve çam fıstıklarını da, bunların üzerine rendelenmiş parmesan peynirini ekleyin, yağı yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam edin, iyice karıştığına emin olduktan sonra servis yapacağınız zaman tuzunu ve toz biberini ekleyin.

4- Carbonara:
Malzemeleri: 2 yemek kaşığı margarin, 2 diş doğranmış sarımsak, 250 gram ince doğranmış salam, 1/4 subardağı beyaz şarap, 4 yumurta, 1 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri, tuz ve toz biber, isteğe bağlı olarak 10-15 dal yaprak maydonoz

Yağı tencereye koyup eritelim, sarımsağı ve dilimlenmiş salamı ekleyin, 1-2 dakika karıştırarak pişirin, daha sonra beyaz şarabı ekleyin, elde ettiğimi karışımı suyunun yarısı çekilene kadar pişirin, daha sonra ateşten alıp ılımasını bekleyin, daha sonra başka bir kaba yumurtaları ve parmesan peynirini ekleyin, doğranmış maydonozları ekleyin, tuz ve toz biber istenildiği ölçüde eklenebilir, bu kabın içerisine yeni haşlanmış makarna eklenerek kısık ateşte sallayarak pişirilir, diğer karışımda eklenerek biraz daha pişirilir ve hemen servis yapılır.

Şimdilik bu kadar. Bundan sonra alfredo, bolonez, üç peynir gibi diğer sosların tarifini vereceğim.


1) Secep Special Tarifi

MALZEMELER

Bir tutam taze nane
Bir tatlı kaşığı kekik
Kararınızca pul biber
4 adet domates
2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Kararınızca tatlı kırmızı biber
2 diş sarımsak

YAPILIŞI
Tarif 500 gr. lık makarna içindir :

Sos tenceresinin dibini dolduracak kadar zeytinyağı ekleyip kısık ateşte açtıktan sonra sarımsaklarımızı ince kıyımlar halinde koyuyoruz , kavrulmaya başladıktan sonra ezdiğimiz domateslerimizi ekliyoruz , 2 dakika karıştırdıktan sonra tuzu , tatlı biberimizi ve nanemizin yarısını koyuyoruz biraz karıştırdıktan sonra baharatlarımızı ekliyoruz . 2 dakika karıştırarak orta ateşte tuttuktan sonra nanemizin geri kalanını koyuyor altını kapatıyor ve son kez karıştırıyoruz . Sosumuz hazır.

2) tonbalıklı sos Tarifi

MALZEMELER
160 gr tonbalığı
yarım kuru soğan
yarım su bardağı mayonez
1 tutam karabiber
1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI
ton balığının yağı süzülüp bir kaseye koyulur.soğan ice ince kıyılıp ton balığına eklenir.üzerine mayonez tuz ve karabiber eklenip iyice karıştırılır.

çok kolay bir sos olup her türlü kullanılır. ister makarna üzerinde ister salata üzerine isterseniz de kızarmış ekmekle.



3) aylin sos Tarifi

MALZEMELER

3 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı ceviz
yarım demet maydanoz
yarım kalıp tam yağlı beyaz peynir
tuz

YAPILIŞI
Tereyağını erttikten sonra beyaz peyniri ve cevizi ekliyoruz. Biraz çevirdikten sonra altını kapatıp kıyılmış maydonozu ve tuzunu ekliyoruz.hepsini tekrar bi karıştırdıktan sonra makarnamızı ve sosumuzu birleştiriyoruz.afiyet olsun




4) ZEYNEPİN SOSU Tarifi

MALZEMELER
BİBER
YAĞ (sıvı)
YOĞURT

YAPILIŞI
biber ile yağ bir tavada ısıtılır
biberli yağ biraz soğuduktan sonra
üzerine yoğurt ilave edilir (YOĞURDU BOZMAMASINA DİKKAT EDİNİZ)ve sade makarnanın üzerine dökülür afiyet olsun




5)acili sos2 Tarifi

MALZEMELER

300 gr soyulmus domates
2 adet acı kırmızı biber
3 diş sarmısak
tuz

YAPILIŞI
sarmısakla kırmız biberi ince kıyıp ateste koyup biraz soldurun domatesleride ince kıyıp buna ilave edin tuzunu ekleyip tencereyi kapatın.15 dk kadar pisirin bu zaman sonunda sos sıvı ise tekrar kapaksız olarak kıvama gelene kadar kapaksız bisirin bunu makarnaya ilave edebilirsiniz

6) aslı spesial Tarifi

MALZEMELER

250gram az yağlı kıyma,
yarım kilo domates (çekilmiş),
1 adet soğan,
2 adet çarliston biber,
tuz,karabiber(çok az),
yarım çay kaşığı kimyon,
3 yemek kaşığı sıvı yağ(tercihe göre zeytinyağ)

YAPILIŞI
ilk önce kıymaları altı kısık bir tavaya alıp iyice kavuralım.sonra yağı döküp,soğanları ve biberleri içine koyalım.iyice kavrulduktan sonra domatesi ekleyelim.baharatlarıda koyup kapağını kapatalım.domatesler suyunu çekene kadar kısık ateşte ,ara ara karıştırarak pişirelim.önceden haşladığımız çubuk makarnaları tabağa alıp sosu üstüne dökelim.afiyet olsun...



7)Fesleğenli makarna Tarifi

MALZEMELER

1 yemek kaşığı kuru fesleğen
2 büyük diş sarımsak
zeytinyağı
3 adet büyük boy rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı biber salçası
biraz doğranmış maydanoz
tuz
250 gr makarna(1 paket makarnanın yarısı)

YAPILIŞI
Kaynayan suya 250 gr makarna ve tuz atılıp 10 dk haşlanmaya bırakılır.
Başka bir tencere alınıp,zeytinyağı konulup kızdırılır.Rendelenmiş domatesler ve biber salcası koyulup kaynatılır.Kıvamı koyulaşmaya başlayınca önce ezilmiş sarımsaklar atılıp 1 dk kaynatılır,sonra fesleğen atılır 1 dk kaynatılır.Ocağın altı kapatılıp,kıyılmış maydanozlar koyulup karışım karıştırılHaşlanan makarna süzülüp,sosun içine koyulup kısık ateşte 2dk çevrilir..
Afiyet olsun

dip not:bu sosta yoğun fesleğen ve sarımsak tadı hissedilir.Bilgilerinize

8)Gülcan Sos Tarifi

MALZEMELER
4 orta boy domates
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 sivribiber (ince doğranmış)
1 kaşık sıvı yağ


YAPILIŞI

TENCEREYE ÖNCELİKLE YAĞ KONULUR AZCIK KIZDIRILI. İNCE DOĞRANMIŞ BİBERLER İLAVE EDİLİP KIZARTILIR. DOMATES RENDELENİR. DOMATES KOYULUR KALAN MALZEMELER İLAVE EDİLİP KIŞIK ATEŞTE 20 DAKKA PİŞİRİLİR. SOĞUTULUP SOĞUK SERVİS YAPILIR. KAŞAR PEYNİR RENDESİDE SOSUN ÜZERİNE DÖKÜLEBİLİR BİR BAŞKA TAD VERİR. AFİYET OLSUN.



9)Şaraplı Mantarlı Sos Tarifi

MALZEMELER
Bir kutu krema (200 ml)
1 çay bardağından birazcık az sıvıyağ
1 büyük soğan
bir yeşil biber
1 kırmızı biber
1 turuncu biber
yarım kutu krem peynir
bir küçük kutu 200 ml.lik domates salçası ( salçacık)
3 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
1 su bardağı mantar
yarım demet taze nane
1 tatlı kaşığı toz fesleğen
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay bardağı kırmızı şarap
tuz, karabiber1 çay bardağı parmesan peyniri

YAPILIŞI
Tencerenin içine sıvıyağı koyun. Ateşin altını açın. Soğanı incecik uzun şeritler halinde kesip tencereye atın. Karıştırın. Soğan pembeleşsin. Yeşil, turuncu ve kırmızı biberleride ( bunlar dolmalık biber şeklindede olabilir) mümkün olduğunca , soğan gibi , uzun ve incecik şeritler halinde kesin ve soğanın yanına katın ve karıştırın. Biraz kendilerinden geçer gibi olduklarında ise mantarları ekleyin . Mantarları keyfinize göre dilimleyin ama..Ne çok ince ne çok kalın ...Küçük küplere de bölebilirsiniz. Karıştırın ve kırmızı şarabı ekleyin.

Tüm bu malzemeleri iyice pişirin ve pişmiş olduğunu anladığınızda ( Dişlerinizin arasına bir mantar alıp bakabilirsiniz pişmiş mi diye ve onu yiyebilirsiniz ..:) bir kutu salçayı ekleyin. Karıştırmaya devam. Ateş ne kısık ne çok açık..Orta derecede olsun. Aksi halde malzemeler ya kavrulur, yanarlar ya da çok su salarlar.:) Malzeme pişerken içine nane, kekik, fesleğen, tuz , karabiber , krem peynir, dilim beyaz peynir, parmesan peynirini de katın. Altını kısın ve kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Kısık ateşte yavaş yavaş ağırlaşsın.

Peynirler tamamen sosun sıcaklığında erisinler ve sosa karışsınlar. Bu artık hazır ve makarnayı karıştırınca tamam olucak dediğinizde ise incecik kıyılmış naneyi ekleyin ve altını kapatın ateşin. Kenarda bekleyen makarnayı sosunuzun içine ekleyin ve ( oda beklemiş olmasın çok. ) karıştırın . İyice malzemenin makarnalarla bütünleşmesini sağlayın. Servise hazır..



10)soya soslu-hardallı Sos Tarifi

MALZEMELER

1 adet soğan
3 diş sarımsak
3 adet domates
1 çay kaşığı salça
2 yemek kaşığı hardal
defne yaprağı
soya sosu
zeytinyağı
karabiber

YAPILIŞI
soğan ve sarımsaklar zeytinyağında kavrulur. daha sonra domates ve salça eklenir. gerekirse kıvamını ayarlamak için bir miktar sıcak su eklenebilir. soya sosu eklenir. domatesler piştikten sonra hardal eklenir. karabiber eklenir.
pişmesine yakın 1 adet defne yaprağı konulur.
isteğe bağlı olarak peynir ilave edilebilir



11) patlıcanlı sos Tarifi

MALZEMELER
4 adet patlıcan, 1 baş rendelenmiş sogan, 2 diş sarımsak, 100 gr kıyma, 2 adet domates , 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 adet çarliston biber, 1,5 su bardağı su, tuz

YAPILIŞI
patlıcanları ocakta közleyip kabuklarını soyun daha sonra ufakufak doğrayın. kıymayı tavada suyu çekene kadar kavurun. tereyağını, rendelenmiş soğanı, ezilmiş sarımsağı, ve ince ince doğranmış biberi ekleyin, soğanlar pembeleşince patlıcanları ve daha önceden rendelediğiniz domatesleri ekleyin domatesler suyunu çekince tuzu ve suyu ilave edin 10 dakika kısık ateşte pişirin. makarnayla karıştırıp afiyetle yiyin....



12) salçalı sos Tarifi

MALZEMELER

2 çorba kaşığı domates salçası
yarım su bardağı su
2 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytin yağı


YAPILIŞI
ilk önce yağı tencere koyuyoruz daha sonra domates salçasını ekliyoruz ince olarak kıydığımız 2 diş sarımsak ve suyu ekliyoruz kaynamaya başlayınca altını kapatıyoruz ve servis yapıyoruz



13) tarçınlı sos Tarifi

MALZEMELER

Bir yemek kaşığı domates salçası
Bir çay kaşığı tuz
Bir çay kaşığı şeker
Bir çay kaşığı tarçın
Bir çay kaşığı çekilmiş kara biber
Bir yemek kaşığı sıvı yağ
Bir iki diş doğranmış sarımsak

YAPILIŞI
Küçük bir tavada yarım çay bardağı suyla bütün malzemeleri karıştırıp kaynayınca altını kapatın. sosunuz hazır..
1-2 kişiliktir.

14) Kremalı Soğan Sos Tarifi

MALZEMELER

2 ADET ORTA BOY SOĞAN
1 TUTAM MAYDANOZ
1/2 ÇAY KAŞIĞI KARABİBER
1 ÇAY KAŞIĞI TUZ
4 YEMEK KAŞIĞI KREMA
2 YEMEK KAŞIĞI MARGARİN
1/2 SU BARDAĞI SU(ET VEYA TAVUK SUYUDA OLABİLİR)
1 TATLI KAŞIĞI UN

YAPILIŞI
1-MARGARİN ERİTİLİR.
2-SOĞANLAR İSTEĞE GÖRE PİYAZ ŞEKLİNDE ÇEKİLİR.PEMBELEŞİNCEYE KADAR KAVURULUR.
3-UN İLAVE EDİLEREK KAVRULUR.
4- KREMA İLAVE EDİLEREK HAFİF PİŞİRİLİRKEN İNCE ÇEKİLMİŞ MAYDANOZ,TUZ VE KARABİBER İLAVE EDİLİR.
5-İSTENİLEN KIVAMA GÖRE SU İLAVE EDİLEREK ÖNCEDEN PİŞİRİLMİŞ MAKARNAMIZLA İYİCE KARIŞTIRARAK SICAK SERVİS YAPILIR.
İSTEĞE GÖRE KREMASIZ YADA MANTAR İLAVESİ İLE DE YAPILABİLİR.



15) Börülce Harcı Tarifi

MALZEMELER

1 su bardağı börülce
1 büyük baş soğan
Yarım demet maydanoz
1 adet limon
2 yemek kaşığı sirke
Yeteri kadar tuz, pulbiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI
Börülceleri haşlayın.Börülcelerin rahatlıkla soyulması için bir saat kadar soğuk suda bekleterek soyun.

Börülceleri bir kaba alın. Üzerine piyazlık doğranmış soğan, kıyılmış maydanoz, sirke ve tuz ilave ederek karıştırın.
Makarnanın yanında süper gider



16)Patatesli Sos Tarifi

MALZEMELER

2 adet orta boy patates
1/2 demetden az maydanoz
2 adet orta boy domates
bir adet kuru soğan
2 adet küçük boy biber
2 kaşık biber salçası
2 kaşık domates salçası
karabiber
kırmızıbiber
kekik
1 adet defne yaprağı
1/2 su bardağı sıvı yağ
tuz
(isteğe göre içine küçük doğranmış et veya kıyma
koyulabilir)

YAPILIŞI
Patatesleri küçük küp halinde doğrayıp teflon
tencerede yağ ile hafif kızartın, içine doğranmış soğanı, biberi, daha sonra maydonozu atın bir dakika sonrada kabukları soyulmuş doğranmış domatesleri atın,
akabinde 1 bardak sıcak su ile salçaları ekleyin.

baharatlarını atın altını kapattıktan sonra defne yaprağını atın

Pilav yanına veya makarna yanında çok güzel olur



17)Alfredo Sos Tarifi

MALZEMELER

1 su bardak kaynatılıp kaymağı alınmış süt
1 çorba kaşığı [tercihi diyet] tereyağı
Bir tutam Sarımsak tozu yada sarımsak ezmesi
1 çorba kaşığı kıyılmış maydonoz
Tercihen taze biraz kara biber
çeyrek su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
2 çorba kaşığı un

YAPILIŞI
Derin Bir tavada orta ateşte süt ısıtılır, ısınınca tereyağı, sarımsak, maydonoz, ve kara biber eklenir, devamlı karıştırmak şarttır.
sırasıyla peynir ve un eklenir, kısık ateşte yaklaşık 10 dakika boyunca pişirilir sosun koyulaşması gerekmektedir.

sosumuz hazır




18)Sel Usulü Salça sos Tarifi

MALZEMELER

Bir kaşık salça
Bir tatlı kaşığı zeytinyağı
Bir avuç çok ince kıyılmış maydonoz
göz kararı;
kimyon, kekik, kırmızı biber, nane,
kuru fesleğen

Bir adet ufak domates rendesi(iyice rendeleyin)

Bir çorba kaşığı kaynayan makarna suyu

YAPILIŞI
salçayı makarna suyunu ve zeytin yağını bir çırpıcı ile karıştırın,isterseniz biraz daha yağ koyun sonra bir küçük boy tavaya dökün,hafif fokurdamaya ve kokusunu salmaya başladığında baharatları koyun 2 dakika gibi kısa bir süre orta ateşte karıştırın enson servis ederken üstüne biras parmesan veya eski kaçar peyniri ile birlikte kıyılmıs maydonozları ekleyin

AFİYET OLSUN



19)Savola Sos Tarifi

MALZEMELER

yarım paket margarin,
250 gram bezelye,
yarım kilo domates,
1 baş soğan,
1 adet kereviz sapı ve yaprağı
Yeteri kadar tuz ve karabiber,

YAPILIŞI
Bir tencereye tereyağıyla zeytinyağını rendelenmiş soğanla birlikte koyun .

Karıştırarak soğanı kavurun ve küçük doğranmış bir havuçla, incecik kıyılmış kereviz sapını katın. Birkaç defa karıştırdıktan sonra, küçük doğranmış domatesleri katın. Tuzlayıp biberledikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve bir saat kadar pişirin



19)Salçalı, süzme yoğurtlu Sos Tarifi

MALZEMELER
2 YEMEK KAŞIĞI DOMATES SALÇASI KARABİBER SÜZME YOĞURT

YAPILIŞI
SALÇAYA Bİ MİKTAR SU EKLEYİP OCAKTA FOKURDAYANA KADAR BEKLEYİN KAYNADIKTAN SONRA ATEŞTEN ALIN TENCEREDEKİ HAŞLANMIŞ MAKARNAYA EZİLMİŞ YOĞURDU İLAVE EDİN MAKARNAYLA İYİCE KARIŞTIRIN TABAĞA ALDIKTAN SONRA ÜZERİNE BOLCA KARABİBER DÖKÜN AFİYETLE YİYİN



20)Ton Balıklı Makarna Sosu Tarifi

MALZEMELER

1/2 su bardağı su
2 kutu tonbalığı
200-250 gr Konserve Mısır
2 Dış Sarmısak
3 Yemek kaşığı Margarin
1 adet soğan
Tuz
Karabiber
arzuya göre acı tozbiber

YAPILIŞI
Bir tencerede Margarini eritin. Soğan ve ince doğranmış sarmısağı biraz kavurun, ton balığı ekleyin. Ardindan salça, su ve mısırları ilave edin, beş dakika kadar pişirin


MAKARNA SOSLARI

Bu soslar tamamen bana ait. Zamanla deneye deneye en lezzetlilerini buldum. Çok fazla malzemeli ve değişik lezzetli soslar var, az malzemeli ve yine çok lezzetli soslar var ve mutlaka bir tanesi sizin damak zevkinizle uyuşacak.. :)

Ben uzun süre dayanabilecek olan malzemeleri toptan almayı seviyorum. Küçük kavanozlarda saklıyorum onları.. Baharatlar, otlar gibi... Elinizin altında bulunmaları o kadar çok işinize yarıyor ki.. Aniden bir arkadaşınız gelse hemen harikalar yaratmanız için hiç bir engeliniz kalmıyor.. Yeterli istek ve heyecan olmalı içinizde tabii ki..
Ben yemek pişirmeyi çok seviyorum. Hayatın her alanında olduğu gibi yaratıcılığı seviyorum. Ev dekorasyonu da öyle...Giyim kuşam da öyle. Müzik de öyle.. Çok farklı tınılar, çok farklı tarzlar ve çok farklı lezzetlerin bir arada olması hoşuma gidiyor.

Tahtakale en güzel adreslerden biri... Kapalıçarşı muhteşem. Maddi ve manevi mutluluk verici oralarda alışveriş.. Bir gününüzü ayırın. Tramvayla yolculuk yapın. Metroya binin. Yürüyün. Alışveriş içn gizli köşeler keşfedin ve evinize mutlu dönün ve çevrenizi mutlu edin.

İşte çok malzemeli ama benim favorim olan Makarna sosum

(makarnayı seçip , haşlamayı anlatmıyorum. Onu haşladınız ve kenarda sos için bekliyor kabul ediyorum.)

ŞARAPLI MANTARLI SOS

Bir kutu krema Küçük 200 ml.lik..
1 çay bardağından birazcık az sıvıyağ
1 büyük soğan
bir yeşil biber
1 kırmızı biber
1 turuncu biber
yarım kutu krem peynir
bir küçük kutu 200 ml.lik domates salçası ( salçacık)
3 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
1 su bardağı mantar
yarım demet taze nane
1 tatlı kaşığı toz fesleğen
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay bardağı kırmızı şarap
tuz, karabiber1 çay bardağı parmesan peyniri

Yapılışını yazıyorum. Bir kere denedikten sonra eliniz alışacak ve çok kolay , bir çırpıda yapar hale geliceksiniz bu sosları...

Önce yıkanması gereken malzemeleri bol su ile yıkayın. ( Biberler, mantar, taze nane)

Tencerenin içine sıvıyağı koyun. Ateşin altını açın. Soğanı incecik uzun şeritler halinde kesip tencereye atın. Karıştırın. Soğan pembeleşsin. Yeşil, turuncu ve kırmızı biberleride ( bunlar dolmalık biber şeklindede olabilir) mümkün olduğunca , soğan gibi , uzun ve incecik şeritler halinde kesin ve soğanın yanına katın ve karıştırın. Biraz kendilerinden geçer gibi olduklarında ise mantarları ekleyin . Mantarları keyfinize göre dilimleyin ama..Ne çok ince ne çok kalın ...Küçük küplere de bölebilirsiniz. Karıştırın ve kırmızı şarabı ekleyin.

Tüm bu malzemeleri iyice pişirin ve pişmiş olduğunu anladığınızda ( Dişlerinizin arasına bir mantar alıp bakabilirsiniz pişmiş mi diye ve onu yiyebilirsiniz ..:) bir kutu salçayı ekleyin. Karıştırmaya devam. Ateş ne kısık ne çok açık..Orta derecede olsun. Aksi halde malzemeler ya kavrulur, yanarlar ya da çok su salarlar.:) Malzeme pişerken içine nane, kekik, fesleğen, tuz , karabiber , krem peynir, dilim beyaz peynir, parmesan peynirini de katın. Altını kısın ve kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Kısık ateşte yavaş yavaş ağırlaşsın.

Peynirler tamamen sosun sıcaklığında erisinler ve sosa karışsınlar. Bu artık hazır ve makarnayı karıştırınca tamam olucak dediğinizde ise incecik kıyılmış naneyi ekleyin ve altını kapatın ateşin. Kenarda bekleyen makarnayı sosunuzun içine ekleyin ve ( oda beklemiş olmasın çok. ) karıştırın . İyice malzemenin makarnalarla bütünleşmesini sağlayın. Servise hazır.. :)

pastaKÖRİ ve MANTARLI SOS

Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı köri
1 su bardağı ince dilimlenmiş mantar
1 kutu krema 200 ml.
1 yemek kaşığı toz nane
tuz, Karabiber

Tencereye sıvıyağı koyun ve ısınmasını bekleyin. Yıkanmış ve dilimlenmiş mantarları ekleyin ve ortayla hızlı arası ateşte pişirin karıştırarak devamlı. Hafif kavrulur gibi olsunlar. Mis gibi kokarlar zaten o esnada...

Önce su bırakır gibi olurlar ama siz karıştırdıkça o suyu geri çekerler. Suyu kalmadığında bir kutu kremayı ekleyin üstüne ve karıştırın. Köri, tuz ve karabiber ve naneyi de ekleyin... Kapağı kapatın ve kısık ateşte hafifçe pişmesine izin verin. En son ateşin altını kapatın ve 1-2 dakika kendi haline bırakın. Sonra haşlanmış makarnanızı ekleyin ve karıştırın. Tabağa alın...Servis yapın.. :)

Aslında kendi kendinize eklemeler çıkartmalar yaparak kendi soslarınızı yaratabilirsiniz. Krema her zaman lezzet katar.. Baharalar ( kekik, nane, fesleğen, karabiber) farklı lezzetler yaratırlar mis gibi kokuları ve tadlarıyla. Domates salçası ya da küp küp doğranmış domates ve karabiber bir araya geldiğinde kendi lezzetini oluşturur zaten ( bir de içine kıyma katarsanız soğanla beraber muhteşem olur) Mantar, tavuk, biber, sebzeler
( kabak, havuç, bezelye gibi) tamamen değişik ,taze, farklı lezzetlere kapı açarlar.

ACILI DOMATES SOSU

Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 domates
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kırmızı acı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
tuz
kekik

Tencereye sıvıyağı koyun. Isınsın. Rendelenmiş domatesleri ekleyin. Karıştırın..Pişmeye başladığında salçayı ekleyin ve iyice karıştırın ve pişirmeye devam edin. En son mis gibi kokmaya başladığında içine tuz, karabiber, kırmızı pul biberi ekleyin ve en son kekiği katın ve makarnanızla karıştırın. :)

Temel malzemelerle bişeyler yapmayı öğrendikten sonra insan kendi kendine yaratıcılığını kullanarak çok farklı soslar çıkartabiliyor ortaya. Deniyorsunuz.. Beğenmedikleriniz de oluyor ama deneye-yanıla sonunda en güzel olanlar hayatınızın içinde kalıyor diğerleri süzgeçin deliklerinden kayıp gidiyor. Arkadaşlıklar da öyle...İlişkiler de... Hayatımıza girenler, bizi üzenler, mutlu edenler, başımızı koyacak bir omuz aradığımızda bahanesiz yanımızda bitiverenler ve binbir bahaneyle yalanlara sığınıp uzakta kalanlar... Onlarda zaman içinde süzgeçin deliklerinden kayıp gidiyor ve geriye sadece kalması gerekenler kalıyor.

Mesela bir tarif vereceğim şimdi size.. Hem çok kolay ama bir o kadar da lezzetli ki şaşırıp kalıyorsunuz. Yapımı çok değişik.. Erkekler için ideal olabilir.

KARIŞIK BAHARAT SOSU

Sıvıyağ
1 yemek kaşığı nane
1 yemek kaşığı kekik
1 yemek kaşığı fesleğen
1 çay kaşığı biberiye
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
2 küçük paket et suyu ( tuza gerek yok artık çünkü etsu zaten tuzlu)
1 çay kaşığı köri

Tencereye bu kez yarısından daha az su koyun ve tüm yukardaki malzemeleride içine katın. 1 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyin. Kaynamasını bekleyin. Kaynayınca uzun çubuk makarnayı katın ve hafif karıştırın. 8-10 dakika haşlanmasını ve baharatlı suyu çekmesini bekleyin makarnaların. Arada devamlı karıştırın ama aksi halde baharatlar tencerenin kenarında birikir. Piştiğini anladığınızda baharatlı suyun fazlasını süzgeçten geçirin ve makarnanızı tabağa alın. Afiyet olsun. :) Çok beğeneceksiniz..

Makarna Puteneska!!!!

Bir tencereye zeytin, gebreotu, ançüez, sarımsak, doğranmış maydonoz ve domatesi koy ve kızgın yağda
pişir. Spagettiye dök.

Putaneska Anlamı: Bu bir italyan sosudur.

KAYNAKÇA: Talihsiz Serüvenler Dizisi 1, Kötü Günler Başlarken Sayfa : 40.

NOT: Denenmiştir.

aşanın sosu
arkadaşlar ben makarnayı şole seviom once kıymayı yağda kavurun sonra salça koyun biraz pişsin ikisi
sonra uzerine biraz su koyun suku guzel olur en sonunda doğranmış maydonozu ekleyin ama maydonozu
koyduktan sonra fazla bekletmeyin sosu makarnaya dokmeden once samırsaklı yoğurtla makarnayı bir
guzel karıştırın en sonunda sosu dokun baq çok guzel oluyo deneyin not makarnayı yıkadıkdan sonra
yoğurtla karıştırın yoksa yoğurt eşkir yav bakın arkadaşlar bu kadar yazdım bi deneyin benden solemesi

domatalı
domates soğan kavurun bibede tabe yeşil soğanda
süper içine koyup kavurun.. salça az bişi maydanos bidee. hıh bide yoğurt sarımsaklı ama ..
makanraya önce yourt sorada bu domatlı leyden dökün alaaam yemez yanındayatarsınızzz

büberli
offf uzmanlık alanımmm
böle kısır çiğköftelik acı biberler varya kırmızıbiberina cısı böle onu salçayla eritiyosunuz kimyon karabiber kırmızıbiber tuz filan suyla pişiriyosunuz sora çok az maydnoz bide nane ufff makarinooo harika oluyoooo allaamm nam nam anmm ağzım sulandıı

karmakarışık
hıımmm makarna cok severim ya
şimdi deişik soslar önerebilirim arkdşlar. ama hangi birini yaziim bilmiom kararsınızım ama hepside güsel oluo ya da ben makarnayı cok seviom die güsel oluo diom
yogurtlu makarnanın üstüne sos için : rondodan gecirilmiş sogan yagda hafif kavrulur daha sonra biraz salça ve az olmak sartıyla sivri biber katılır(tabi biberi cok secvenler için bu şartı
kaldırabilirz ) daha sonra hepsi karıştırılır ve en son baharatlar konur nane kekik gibi istege göre...
sonra bide bunun aynısını salcalı makarnada da uygulayabilirsiniz ama bunda sogan olursa pek güsel olmuo. sogan yerine sucuk ve sosis ii gidio. en son da sıcagı sıcagına üzerine kaşar oluo ... sonra yerken kaşar arasına karışıo erio falan deli oluo yaa ... huuff canım cekti saatte 12ye gelio :c bu saatte yiyemem kii. neyse arkdşlar daha cok sos var kafanıza göre yapin yani. ben sütlü yapılanı da duydum ama önermiom ben hiç begenmedim he bide mantarlı yapıolar oda güsel oluo ama onda salca koymayın cok az sarımsak ve mantarla yapılıo oda. afiyet ola

sucuklu kaşarlı
makarna içine hafif ateşte çevrilmiş sucuk ve taze akaşar arkadaşlar deneyin mükemmel karışımm die ben buna derim işte

sana bi makarna sos tarifi vereyim.
NAPOLİTAN SOS
bir tencereye 1 cay bardağı sıvı yağ koyuyoz.içine gelişi guzel,yani onemsemeee gerek yok..2-3 adet arpacık soğan ,2 diş sarımsak,1tane kırmızı dolmalık biber,2 adet sivri biber,1 adet
kabak,maydanoz,doğruyooruz.bun lara yanmaa yakınken domates suyu ekliyoruz.2-3 dakka daha ocakta karıştırdıktan sonra ocaktn alıp suzgecin altına br kap koyup suzuorz...suzduğumuz domates suyunu tekrar ocağa koyarak karıştırarak kaynatıyoruz..1,5 çorba kaşığı domates salçası,istediğin kadar pul biber,istediğin kadar kekik ve tuz ilave ediyoruz...
boylece olay bitmiş oluyo..... afiyet olsn inşallah beğenirsinizzzzz

NAPOLİTEN (BAYILIRIM)

1-2 ÇARLİSTON BİBERİ İNCE İNCE KIY SIVIYAĞ İLE HAFİFÇE KAVUR
KÜP ŞEKLİNDE DOĞRANMIŞ DOMATES EKLE PİŞMESİNE YAKIN 1 DİŞ SARMISAK YA DA SARMISAKLI ÇEŞNİ ATIP TUZ EKLEYİN KEKİK YA DA FESLEĞEN ATIN

Napoliten Sos Tarifi
MALZEMELER
3/4 su bardağı domates salçası
1/2 çorba kaşığı toz şeker
1/4 kahve fincanı un
3 su bardağı et suyu
100 gr margarin
2 baş soğan
tuz

YAPILIŞI
Soğanı ince ince doğrayın, yağ ve yeterli miktarda tuz ile birlikte tencereye koyup, orta ateşte soğanlar iyice pembeleşinceye dek kavurun.
Sonra un ilave edin ve 3-4 dakika unla birlikte karıştırıp, kavurduktan sonra et suyunu ekleyin. Tencerenin kapağını örtüp yarım saat kadar pişirin. Pişince, süzgeçten geçirin ve soğan posasını atın.
Süzdüğünüz malzemeyi şekerle birlikte boza kıvamına gelinceye dek, tencerenin kapağını kapatmadan kaynatın. Karışım kıvama geldiğinde domates salçasını ilave edin, bir defa karıştırın ve ateşten alın.


Domates Sosu - İtalyan Tarifi
Malzemeler
500 g domates, soyulmuş
1 çorba kaşığı ince kıyılmış soğan
2 diş sarımsak, dövülmüş
1 çorba kaşığı ince kıyılmış havuç
1 çorba kaşığı ince kıyılmış kereviz
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Yapılışı
Domatesi irice doğrayıp 12 dakika kaynatın. Domatesi çatalla ezip tüm malzemelerle birlikte 5 dakika kısık ateşte pişirin.

Basit bir Fransız sosu Tarifi
Malzemeler
3/4 bardak zeytinyağı
1/4 bardak limon suyu ya da elma sirkesi
1 çay kaşığı taneli hardal
2 çay kaşığı bal
Baharat olarak sebze tozu ve biber
Bir diş sarımsak
Yapılışı
Malzemeleri bir blendırda karıştırın

bende bi tarif vereyim bari
MALZEMELER: domates,biber.kaşar beyniri.sarmısak
YAPILIŞ:
domatesleri biberleri doğra sıvı yağda bunları pişir suyunu çekene kadar sonra sarmısakları bigüzel ezip ekleyin kaşarpeyniride koyun erimesin bekleyin sonrada makarnaya dökün bi güzel karıştırın varya manyaq bişey oluyo

mantar soslu makarna
250gram konserve mantar
3 corba kasigi un
biraz tuz
alabildigi kadar su
tencerenin icine alin karistirin kaynayincaya kadar alpi karistirsin bunu
kaynadiktan sonra makarnanizin üzerine dökün


Ton Balıklı Makarna Sosu Tarifi
MALZEMELER
1/2 su bardağı su
2 kutu tonbalığı
200-250 gr Konserve Mısır
2 Dış Sarmısak
3 Yemek kaşığı Margarin
1 adet soğan
Tuz
Karabiber
arzuya göre acı tozbiber

YAPILIŞI
Bir tencerede Margarini eritin. Soğan ve ince doğranmış sarmısağı biraz kavurun, ton balığı ekleyin.
Ardindan salça, su ve mısırları ilave edin, beş dakika kadar pişirin.

1 – Pastırmalı Sos
1 soğan ve bir diş sarmısağı 2 çorba kaşığı sıvı yağda kavurun.200 gr. küp küp doğranmış pastırmayı ekleyin.1 su bardağı süt kreması,75 gr.tulum peyniri ve 3 yumurtayı ilave edin.Tuz ve karabiber ile tatlandırdıktan sonra makarnaya ilave edin ve karıştırın.

2 – Peynirli Sos
B3-4 pırasayı halkalar şeklinde doğrayıp 1 tatlı kaşığı sıvı yağda kavurun. 1 su bardağı süt kremasını kaynatıp 100′er gr.kaşar peyniri,keçi peyniri ve tulum peynirini ilave ediperitin. Pırasayı ekleyip tuz ve karabiber ile tatlandırın.

3 – Balıklı Sos
250 gr.dilimlenmiş mantarı küp küp doğranmış 1 soğanla birlikte kavurun. 400 gr. süt kremasını ilave edin.10 dakika pişirin. Tuz, karabiber ve limon suyu ile tatlandırın. 150 gr bezelye ve 200 gr füme balığı ekleyip pişirin.

4 – Somonlu Sos
2-3 kıyılmış sarmısağı 6-7 çorba kaşığı zeytinyağında kavurun.3 çorba kaşığı kıyılmış kapari,küp küp doğranmış füme somon filetosunu, 50 gr.tulum peyniri ve 1 demet kıyılmış dereotunu ilave edip pişirin.

5 – Zeytinli Sos
4 diş ezilmiş sarmısağı 6 çorba kaşığı zeytinyağında kavurun.500 gr doğranmış domates, 1 tatlı kaşığı fesleğen,tuz ve karabiber ilace edip 2 dak.pişirin.150 gr çekirdeği çıkarılmış zeytini ekleyip pişirin.100 gr küp küp doğranmış koyun peyniri ilave edin.

6 – Ispanaklı Sos
Doğranmış 1 soğan ve 1 diş sarmısağı 3 çorba kaşığı sıvı yağda kavurun.300 gr.ıspanak ve 100 gr su ilave edip pişirin. 100 gr küp küp doğranmış pastırma ve 150 gr süt kreması ilave edip tuz ve karabiberle tatlandırın.

7 – Cevizli Sos
1 sap pırasayı ince halkalar halinde doğrayıp haşlayın.300 gr rokfor peyniri

stargazer usulü leziz makarna sosu:

bir adet ufak tencere alınır içine 4 çorba kaşığı zeytinyağı atılır, biraz kızdırıldıktan sonra 2 çorba kaşığı domates salçası, 1 çorba kaşığı biber salçası eklenir, 2 dakika kadar çevirilir, akabinde 4 adet kabuğu soyulmuş, rendelenmiş domates eklenir bayaa bir karıştırdıktan sonra üstü kapanır, 6 dakika kadar kısık ateşte pişirilir, kapağı açıldıktan sonra biraz şarap, 7 damla soya sosu, biraz tuz, 1 çay kaşığı acı kırmızı toz biber, ve bolca fesleğen ve 4 damla tabasco eklenir, karıştırılır, biraz daha fesleğen ekleyip karıştırmadan kapatılır, 4 dakika daha kısık ateşte pişer, ve servise hazır olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder