17 Ocak 2010 Pazar

kümes hayvanları üzerine

TAVUK: Eti çok lezzetli proteince zengin beyaz etli bir hayvandır. Genç olanları çabuk pişer. Tavuğun genci göğüs etinin sonundaki kemiğin sağa sola bükülmesinden anlaşılır. Tavukların lezzetli olduğu aylar Aralık ve Şubat aylarıdır

HİNDİ : Eti için beslenen bir kümes hayvanıdır. Etinin özelliği tavuğunkinin aynıdır. 6-8 hindi eti çabuk pişer. Ekim ve Şubat ayları arasında genç ve lezzetlidirler. Dişi hindiler haşlamağa, erkeklerde kızartmağa elverişlidirler.

KAZ VE ÖRDEK: Eti çok yağlı ve proteince zengindir. Yalnız ördek eti biraz ağır kokulu olduğu için daha az kullanılan kümes hayvanıdır. Lezzetli olduğu aylar Temmuz ve Eylül arasıdır.

TAVUK-HİNDİ PİŞİRME METODLARI
Haşlama,
Yağda kızartma ve pişirme,
Fırında pişirme

SALÇANIN HAZIRLANMASI (KIZARTMA SIRASINDA SÜRMEK İÇİN)
İki kaşık yoğurdu, sulandırılmış 1 kaşık salçayı ve bir kaşık sıvı yağı bir kapta karıştırınız.
Fırında veya elektirikle işleyen ocaklarda kızartmak istediğimiz tavuk, baş ve etlerin üzerine bolca ve her tarafına muntazam sürüp kızarttığımız takdirde iyi bir kızartma elde etmiş olursunuz.

Bütün fırında kızartmalarda bu salçayı kullanınız,

Tavuk, hindi, kaz, ördek ve bazı etler haşlandıktan sonra bu salça sürülüp kızartılırsa lezzetli ve gösterişli yemekler hazırlamış olursunuz,

Yılbaşlarında hazırladığınız hindi, tavuk vb. etleri de böyle kızartırsınız.
Piliç veya genç tavuklar haşlanmadan da bu salça sürülüp fırında kızartmaları yapılır.

SALÇANIN HAZIRLANMASI

Bir su bardağı kadar yağsız tavuk suyunu bir kaba koyunuz, kaynatınız,

Bir kaşık unu suyla ezip, kaynayan suya koyup karıştırınız,

1-2 taşım kaynatıp koyulaştırınız, (un çorbası kıvamında olmalıdır),

Bu salça tavuğun üzerine parlaklık vermek için kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder