11 Ocak 2010 Pazartesi

Kıtır Pastırmalı Patates Salatası

Siz bunları okurken ben büyük ihtimalle kuş uçmaz kervan geçmez bir yerde yayılmış, David Lebovitz’in Paris’teki maceralarını okuyor olacağım. Belki de Amerika’daki endüstriyel yemek sektörünün korkunç ama gerçek hikayesini anlatan “Food, Inc.”i karıştırıyor olabilirim. Çok korktuysam ve yeterli enerjiyi toparlayabildiysem “Baked”den bir tarif de uyguluyor olabilirim. Ya da en yakındaki markete ulaşmak için bile mesafeler katetmek gereken bu yerde bile alışveriş yapacak bir dükkan bulma kabiliyetindeki arkadaşlarımın her zamanki “Gel, sen de fotoğraf çekersin” lafına kanıp peşlerine düşmüş, ilginç kareler yakalamaya çalışıyor olabilirim.

Ama bunların hiçbiri blogumda neler oluyor, kim ne yorum bırakmış, acaba limonlu cheesecake‘i deneyenler oldu mu, olduysa beğendiler mi diye düşünmekten beni alıkoyamayacak.

O yüzden gitmeden önce bir yandan bavul toplayıp bir yandan da bu yazıyı yazıyorum. Geçtiğimiz haftasonu hazırladığım bir patates salatası.

İçine pastırma katmak ise ondan bir haftasonu önce pastırmalı yumurta yaparken pastırmaları normalden biraz daha uzun pişirdiğimde aklıma geldi. Bacon gibi katılaşıp kıtırlaşan pastırmalar keserken unufak olunca bunlar salatanın üzerine ne de güzel serpiştirilir diye düşünmüştüm.

Her zamanki patates salatası tarifiminden gereksiz detayları çıkartıp sadece kıtır pastırma ve maydonoz ekledim. Defalarca yapacağım, yaparken de durmadan bir şeyler ekleyip çıkarabileceğim güvenilir tariflerim arasında yerini aldı bile. Umarım sizin de hoşunuza gider.

Bu arada maydonozların uzun süre aptallaşmadan buzdolabında saklanabilmesi için müthiş bir fikir: Maydonozları alıp eve getirdikten sonra aynı vazoya çiçek yerleştiriyormuş gibi uçlarından biraz kesip temiz su dolu bir bardağa yerleştirip üzerine de plastik bir poşet geçiriyorsunuz. Maydonozları ara sıra uçlarından tekrar kesip suyunu yenilemek şartıyla iki hafta boyunca ilk günkü diriliğinde buzdolabınızda saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Kıtır Pastırmalı Patates Salatası

4-6 kişilik

Malzemeler

  • 1 kilo patates
  • 100 gram pastırma (incecik kesilmiş 20 dilim)
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • 1/4 su bardağı + 2 çorba kaşığı mayonez
  • 2 çorba kaşığı kefir (veya yoğurt)
  • 1 çorba kaşığı Dijon hardal
  • 2 çorba kaşığı dolusu kıyılmış maydonoz
  • 2 çay kaşığı üzüm sirkesi
  • Deniz tuzu ve karabiber

Yapılışı

  1. Patatesleri yıkayıp içinde kaynar su dolu büyük boy bir tencereye koyup yumuşayana kadar pişirin. Patateslerin biraz diri kalması gerekiyor. Haşlanırken bir tanesine bıçağın ucunu sokun, kolayca giriyorsa pişmiş demektir. Ben yaklaşık 40 dakika haşladım.
  2. Patatesler haşlanırken, pastırmaları iki seferde birer çorba kaşığı zeytinyağıyla birlikte bir tavada kıtırlaşana kadar pişirin. Bir kesme tahtasına koyup soğumalarını bekleyin.
  3. 3 diş sarımsağın üzerine biraz tuz serpip bir çatal yardımıyla püre kıvamına gelene kadar ezin. Orta boy bir karıştırma kabına püre haline gelmiş sarımsağı, hardalı ve üzüm sirkesini koyup bir çatalla hardal eriyene kadar çırpın.
  4. Ardından üzerine mayonez, kefir ve iki çorba kaşığı zeytinyağını ekleyip tekrar çırpın. Tadına bakıp tuzunu ve karabiberini ayarlayın.
  5. Soğuyan pastırmaları bir bıçak yardımıyla kıyın.
  6. Patatesler haşlandıktan sonra soğuk suyun içine alın ve dokunabileceğiniz kadar soğuduktan sonra elinizle kabuklarını soyun. Büyük küpler halinde kesip hala ılıkken hazırladığınız sosu, kıydığınız maydonozların ve pastırmaların yarısını üzerine döküp harmanlayın.
  7. Servis tabağınıza aktarıp geriye kalan pastırma ve maydonozları da üzerine serpip ılıkken servis yapın.
  8. Ben soğuk halini pek sevemediğim için servis yapmadan hemen önce hazırlamanızı tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder