11 Ocak 2010 Pazartesi

haydari

TEMEL HAYDARİ
250 gram yoğurda 50 gram koyun peyniri rendesi,
sarmısak, kimyon, tuz, kuru nane, zeytinyağı
eklenerek temel haydari hazırlanır.

içerisine arzuya göre havuç rendesi veya ince kıyılmış yeşil biber ya da salatalık rendesi ilave edilebilir. üzeri kırmızı pul biber, siyah zeytin ve taze nane yaprakları ile süslenir. masaya getirmeden önce üzerine az bir miktarda zeytiyağı da gezdirebilirsiniz.
yoğurt süzme yoğurt olmalı , kuru nane yerine de dereotu konursa dadından yinmez

yapilisinda tariflere kanarak kesinlikle beyaz peynir katilmamasi gereken meze.lokantalar bunun bilicindedir ve asla peyniri haydariye bulastirmazlar.bol nane ve bol sarımsak içerenleri makbuldur.

Peynirli haydari

malzemeler
1 su bardağı süzme yoğurt
3 çorba kaşığı beyaz peynir rendesi
3 diş sarmısak
kuru nane
1 fincan zeytinyağı
kimyon, tuz
üzerine serpmek için kırmızı biber
arzuya göre sivri biber

sarımsağı ezin. beyaz peynir rendesi, süzme yoğurt, nane, zeytinyağı, kimyon ve tuzla beraber karıştırın. arzu ederseniz sivri biberleri ince ince lıyıp ilave edin. üzerine kırmızı biber serperek servis yapın

naneli haydari
4 kaşık süzme yoğurt, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 diş sarmısak ve çok az süzme zeytinyağı karıştır

havuçlu haydari
4 diş sarımsak 4 adet orta boy havuç 1 çay bardağı sıvı yağ Bir adet orta boy soğan Tuz, karabiber Bir kase süzme yoğurt Kırmızı pul biber Kekik Nane

Yapılışı: Sıvı yağ içine doğranan soğanlar pembeleşince, rendelediğiniz havuçlar ve baharatlar, bu karışıma katılarak sotelenir. Hazırladığınız sarımsaklı yoğurda yeterince tuzda katarak, malzemenin üzerine dökülerek karıştırılır. İyice harmanlanan malzeme seçtiğiniz meze tabağına konup süslenerek (Dere otu, maydanoz ile) servis yapılır.

soğanlı havuçlu haydari
Havuçlu haydari son derece lezzetli vede güzel bir haydari tipidir. Mutlaka havuçlu haydariyi denemelisiniz. Havuçlu haydari yerken ise son derece özel bir sistem kullanmalısınız. Haydari için özenle secilmiş vede en güncel bir çok şeyi rahatlıkla transfer edebilirsiniz. Haydari tarifleri içinde fazladan bir çok şeye ihtiyac duymasınız.

Malzemeler:Bir adet orta boy soğan4 adet orta boy havuç4 diş sarımsakBir kase süzme yoğurtTuz-KarabiberNane-KekikKırmızı pul biber1 çay bardağı sıvı yağ

Hazırlanışı:Sıvı yağda soğanları pembeleşinceye kadar pişirin. Rendelenmiş havuçları ve baharatları karışıma ekleyin. Hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu ilave edin sonrasında servis tabağına alıp, dere otu ve maydanoz ekleyin süs olarak

tereotlu havuçlu haydari
dereotlu-havuclu haydariyarım demet dereotunu incecik kıyıp 2 yemek kasıgı olacak sekilde beyaz peyniri,dövülmüş sarımsağı biraz zeytinyagını koyup karıstırıyorsunuz bir kapta.pütürü geçtikten sonra süzme yogurtu koyuyoruz.tuzunu ekliyoruz.istege göre beyaz peynir miktarını arttırabilirsiniz ekşilikten hoslanıyorsanız.isyeren nane de koyabilir.
ben bunu ayrıca havucla yapıyorum.rendenin ince yerinden havucu rendeleyip tavada zeytinyagıyla soteliyoruz.sonra süzme yogurt a havucu katıyoruz isteyen havucu katmadan sadece yagını da ekleyebilir.rengini alıyor cunku.sarımsak tuz katıyoruz

Rokalı haydari
Malzemeler: 150 gram süzme yoğurt 1 demet roka 2 diş sarmısak yeterince tuz
Yapılışı: Rokalar kızgın yağda kızartılır ve yağı süzülür. İnce ince doğranıp yağı sıkıldıktan sonra diğer bütün malzemeler ile karıştırılıp tatlandırılır ve servis edilir.

rokalı biberli haydari
MALZEMELER2 Su Bardagi Süzme Yogurt4 Çuha Biber1 Demet Roka3 Çorba Kasigi Tereyagi2 Dis SarmisakTuz
YAPILIŞ TARİFİBiberleri yagda kizarttiktan sonra kabuklarini soyup ince kiyin.Rokayi da ayni yagda hafifçe çevirip ince kiyin. Roka ve biberi 1 çorba kasigi tereyaginda soteleyin.Dövdügünüz sarmisagi yogurda ilave edin.Tuzu ve sotelediginiz yesillikleri de yogurda ekleyerek karistirin. Kalan 1 çorba kasigi tereyagini eriterek hazirladiginiz karisimin üzerine dökerek servis yapin. Afiyet olsun…

cevizli mayonezli haydari
Malzemeler:
1 kase süzme yoğurt veya lor
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı mayonez
6-7 diş sarımsak
1 çay bardağı çekilmiş ceviz:
1 tatli kaşığı karabiber ,
1 çay kaşığı kırmızı biber tuz
Hazırlanışı:
Süzme yoğurt kaseye konulur, içine zeytinyağı, mayonez, çekilmiş ceviz, dövülmüş sarmısak, pul biber, karabiber, kırmızıbiber ve tuz konulur. İyice karıştırılır. İnce ekmek dilimlerin üzerine sürülür. Maydanoz yaprakları ile süslenir.

dereotlu haydari
Malzemeler :
2 su bardağı süzme yoğurt
1/2 demet dereotu
3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz Yapılışı :
Yoğurdu bir kaba alıp (eğer normal yoğurt kullanacaksanız, yoğurdu havlu peçete üzerine koyup altına tel süzgeç ve onun da altına bir tabak koyarak buzdolabında suyunun süzülmesini sağlayın) içine ince kıyılmış dereotunu, dövülmüş sarımsağı ve tuzu koyup karıştırıp servis tabağına koyun Üzerine zeytinyağını gezdirip dereotuyla süsleyerek servis yapın

patatesli haydari
MALZEMELER:
1 orta boy haşlanmış patates
1 orta boy salatalık
3-4 dal dereotu
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı dolusu yoğurt
YAPILIŞI:
Patatesi rendeleyip haydariyi karıştıracağınız çukur kaseye alın.Salatalığı tel süzgecin üzerinde rendeleyip suyunu sıkın ve patatese ilave edin. Dereotlarını doğrayın, sarımsağı ezin, yoğurt ve mayonezide patateslere katıp karıştırın. Servis yapacağınız tabağa alın ve üzerini düzgünleştirin. Haydariniz servise hazır. Afiyet olsun.

Akdeniz Haydari: Süzme yoğurdu biraz sıvı yağ ile iyice karıştırıp açıyorsunuz..İçine tuz ve sarımsak ilave ediyorsunuz..Havucu haşlayıp julyen doğruyorsunuz..Salatalık turşusunu rendeleyip iyice sıkıyosunuz suyunun çıkması için..Bol dereotunu da ince ince kıyıyorsunuz..Yoğurda karıştırıyorsunuz..

Acılı Haydari: Süzme yoğurdu sıvı yağ ile açtıktan sonra tuz sarımsak ilave edip,sadece pul biber ve nane katarsanız oda acılı haydari oluyor..Sevgiler..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder