18 Ocak 2010 Pazartesi

çullama anlayışı üzerine

TAVŞAN ÇULLAMASI :

tavsan_cullamasi.jpg

Kösederede tavşan sadece çullaması için avlanır, Tavşan eti haşlanır. İyice piştikten sonra suyu ayrı bir kaba alınır. Et tiftilerek bir kenara konur. Etin suyundan alınarak un ile bir hamur hazırlanır.Bulamaç haline gelen hamurun içine tiftilmiş tavşan etleri karıştırılır. Tuz ilave edilir. Tavada kızğın Zeytin yağında pişirilir. Hamurdan ,içinde et olacak şekilde kaşık kaşık alınarak Tavada kızğın yağda pişirilir. Evet kösederede tavşan yanlız çullaması için avlanır.
Deneyin beğeneceksiniz.( Tavuk etinden deneyenler var çok güzel diyorlar. Sizler de deneyebilirsiniz )

Girit usulü çullama (culamas)

tavşan çullaması
malzeme
bir adet tavşan
yeterince un
tuz karabiber
hazırlanışı
tavşan parçalanıp soğuk suda bir gün bekletilir kanı gittikten sonra haşlanır etleri kemiklerinden ayıklanır bir kapta saklanır haşlama yaptığımız tavşan eti suyu un ile karıştırılır kıvamı gevşek olarak hamur tutulur daha sonra sıvı yağ kızdırılır etler küçük parçalara ayrılır kaşık yardımı ile etler hamura karıştırılıp kızgın yağda pişi yapar gibi kızartılır mümkünse odun ateşinde saf zeytin yağı ile yapmanızı tavsiye ederim afiyet olsun.

ÇULLAMA

ETLİ
MALZEMESİ 2-3 porsiyon için,kemikleri ayıklanmış 300 gram haşlanmış et veyahut tavuk eti(Hindi eti ile daha iyi olur amma Aşık İsmailden başka sı hindi beslemezdi .onun hindi kümesinide her sene tilkiler ziyaret ederdi.Garibim türkü bile yaktı tilkilere). 1 su bardağı un,150 gram tereyağı.
Önceden pişirilmiş et veyahut tavuk eti kemiklerinden ayrılarak el ile ufak parçalara ayrılırlar bir kabın içine konur. Tavada eritilen tereyağı ocaktan alınarak bir bardak un tencereye dökülür ve ayıklanmış et de konularak tahta kaşıkla karıştırılır. Bu karışımın üzerine 2 barda soğuk su ve bir miktar tuz konularak iyice karıştırılır ve kısık ateşin üzerinde pişirilerek sıcak sıcak servis yapılır. İstenirse,servis yapılmadan eritilmiş salça sosu veya domates sosu üzerine konularak süslenebilir.



BİBER ÇULLAMASI
Malzemeler:
Yarım kg çarliston biber, 2 adet yumurta, Yarım kase un, 1 su bardağı sıvıyağ

Yapılışı:
Biberleri fırında veya ateşte arkalı önlü közleyin. Kabuklarını soyup yıkayın ve iyice kurulayın. Biberleri önce çırpılmış yumurtaya batırıp çıkartın. Unun içine biraz tuz ekleyip karıştırın. Yumurtaya bulanan biberleri una bulayıp yağda kızartın. Servis yaparken arzuya göre sarmısaklı yoğurt kullanabilirsiniz.

PESTİL ÇULLAMASI
Pestil Çullamasi: Tatli pestil ufak ufak dogranir, bir tavaya bir miktar tereyagi konularak eritilir. Pestiller tereyaginin bulundugu tavaya dökülür ve beklenir. Üzerine yumurta kirilir ve karistirilir, Sicak olarak da yenir.

Kavurma Çullaması (Erzurum Yöresi)
sığır eti
kurusoğan
yumurta
Tarifi
Sığır kavurmasının soğanını önce kavurup kavurmaya katın ve karıştırın. Hafif ateşte 5 dakika pişirin ve üstüne yumurta kırın. Az pişirip servis yapm.



KAÇ KİŞİLİK: 6-8
HAZIRLAMA SÜRESİ: 25 dk
PİŞME SÜRESİ: 25-30 dk

Malzemeler:
Hamur için:
# Yarım kg un
# 2 çorba kaşığı zeytinyağı
# 1.5 su bardağı su
# Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
# Tuz
İç malzeme:
# Yarım kg haşlanmış tavuk eti
# 2-3 parça tavuk veya hindi ciğeri
# 15 gr tereyağı
# 1 su bardağı tavuk suyu
# Yarım su bardağı su
# 1.5 su bardağı pirinç
# 1 su bardağı küçük, çekirdeksiz kuru üzüm
# 1 su bardağı badem
# 1 tatlı kaşığı karabiber
# 1 tatlı kaşığı tarçın
# Yarım tatlı kaşığı ezilmiş karanfil
# 1 tatlı kaşığı kimyon
# Yarım tatlı kaşığı muskat
# Yarım su bardağı tozşeker
# 1 tatlı kaşığı tarçın
# 1 çorba kaşığı tuz

Hazırlanışı:
* Tavuk etini ve ciğerleri küp şeklinde doğrayın. Ciğeri tereyağında kavurun. Tavuk suyu, su, pirinç, tuz ve karabiberi ekleyip 15 dakika pişirin. Tavuk eti, kuru üzüm, badem, karanfil, kimyon ve muskatı ekleyip karıştırın. Un, zeytinyağı, su ve tuzu bir kapta karıştırıp yoğurun. Hamuru ikisi eşit büyüklükte, diğeri ise daha küçük olmak üzere üç bezeye ayırın. Büyük bezeleri kalın diğerini ise ince açın.

* Kalın yufkalardan birini yağlanmış tepsiye yerleştirin. Harcın yarısını ekleyip üzerine yarım kaşık tarçın ve yarım su bardağı şeker serpin. İnce yufkayı yerleştirin. Tereyağı sürüp kalan harcı yayın. Son yufkayı da yayıp tereyağı sürün. 1-2 kaşık tavuk suyu gezdirip tarçın ve şeker serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Servis yapın.

KABAK ÇİÇEĞİ ÇULLAMASI:Un ile su karıştırılır.Bulamaç haline getirilir.İçine Yağ emmesin diye yumurta kırılıp iyice karıştırılır.Bir kapta Zeytinyağı kızdırılır.Yağı çok dökmeyin.Kabak çiçeği sapından tutularak bulamaca iyice batırılır.Kızgın yağda kızartılır.Soğutularak yenir.( Hamurun biraz daha fazla çiçeği sarmasını isterseniz önce una batırıp bulamaca banarsanız daha fazla hamur tutar.)

KABAK ÇULLAMA :Kabaklar boyuna kızartılacakmış gibi dilimlenir.Kabak çiçeği çullamasında olduğu gibi çiçekler yerine dilimlenmiş kabaklar kullanılır.Yukarıda sıralananlardan başka KABAK'lı yemek çeşitlerinden yöremizde: Mücfer,Kabak köftesi,Kabak Dolması,prinçli kabak oturtma,kızartma sayılabilir.

ISPANAK ÇULLAMASI :Kabak çiçeği yerine ıspanak kullanılır.




Arnavut Çullaması
Tarih: 05.May.2009
38 defa bakıldı

ARNAVUT ÇULLAMASI

4 kişilik
4 adet orta boy bostan patlıcanı
Yarım limonun suyu
1 kase un
2 adet yumurta
1 adet soğan
2 çorba kaşığı sıvı yağ
300 gram yağsız kıyma
5 adet sivri biber
8 diş sarımsak
3 adet orta boy domates
Yarım demet maydanoz
1 kahve fincanı su
Tuz
Karabiber
Kızartmak için:
Sıvı yağ

Ön hazırlık olarak patlıcanları 1 parmak kalınlığında halkalar şeklinde dilimleyelim. Patlıcan dilimlerini tuzlu suya koyalım. İçine yarım limonun suyunu ilave edelim. Tuzlu ve limonlu suda yarım saat beklettiğimiz patlıcan dilimlerini, sudan çıkarıp yıkayalım. Kağıt mutfak havlusunun üzerine çıkararak, kurumasını sağlayalım.
Patlıcan dilimlerini önce una sonra çırpılmış yumurtalara bulayarak, kızgın sıvı yağda arkalı önlü kızartalım. Kızaran patlıcanları kağıt mutfak havlusunun üzerine çıkaralım. Ayrı bir tavada küçük doğradığımız soğanı 2 çorba kaşığı sıvı yağda hafifçe pembe-leştirelim. Ardından kıymayı, ince doğranmış biberleri, küçük küçük doğradığımız sarımsakları ekleyelim. Kıyma bıraküğı suyu çekip rengi değişene dek kavurmaya devam edelim.
Kabuklarını soyup fındık iriliğinde doğradığımız domatesleri, tuzu ve karabiberi ekleyerek, 3 dakika daha hafif ateşte kavuralım. İnmesine yalan 1 fincan su ekleyip ateşten alalım. Patlıcan dilimlerini bir fırın tepsisine iki sıra şeklinde dizelim.
Arasına ve üzerine kıymalı harcı yayalım. Orta ısılı fırında 10-15 dakika pişirelim. Fırından alıp servis yapalım.

Not: Arnavut çullamasım fırın yerine yayvan bir tencerede ve kısık ateşte pişirebilirsiniz.

DUT ÇULLAMASI

Kuru dut tatlı pestili ince ince doğrayın ve yağda kavurun. Az su ilave edip pişirin. Yumurtayı çırpıp üzerine dökün. Hafif ateşte pişirin ve sıcak servis yapın.

Malzemeler
350gr,kurutulmuş dut
150gr,tereyağ
3 yumurta
Yapılışı
kuru dutları temiz yıkadıktan sonra,yumurtayla karıştırıp,geniş teflon tavada kızdırılmış tereyağının içine döküp,yaydıktan sonra kısık ateşte agzı kapalı olarak pişirip sıcak servis yapılır.(isterseniz fırına verilebilir.)çok hoş degişik tadı var.ltfn deneyin çok az vakit alıyor..AFİYET OLSUN..

İNCİR ÇULLAMASI
BAKLA ÇULLAMASI
BAFRA ÇULLAMASI
KENGER ÇULLAMASI


PATLICAN ÇULLAMASI

2 adet patlıcan
2 adet çarliston biber
2 adet domates
2 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı sıvıyağ
10-15 dal maydanoz

Patlıcan, biber ve domates közlenir. Sonra kabukları soyulur ve kıyılır. Karıştırma kabına aktarılır. Üzerine yarım daire şeklinde doğranmış ve tuzla ovulmuş soğan eklenir. Limon suyu ve yağ gezdirilir. Kıyılmış maydanoz serpilir.

KIBRIS ÇULLAMASI
Ben Kıbrıs'lı olduğum için ot yemeklerini fazlaca bilmiyorum.Ama öğrenmeye çalışıyorum.Bu tarifi hazırlarken İzmir'li arkadaşım Aslı 'dan oldukça yardım aldım.Kendisine buradan teşekkür ediyorum."Aslı'cığım sen olmasaydın bu tarif burada yer almayacaktı.Ellerine Sağlık canım arkadaşım".
Malzemeler:

* 3 yumurta
* 1 çay bardağı kadar sıvıyağ
* aldığı kadar un (boza kıvamında olacak)
* tuz, pul biber, karabiber
* 250-300 gr. kadar beyaz peynir
* 2 bardak su
* 1 paket kabartma tozu
* karışık kavurmalık ot çeşitleri (gelincik, dağ pırasası, ısırganotu, radika, labada, ebegümeci)

Yapılışı:

* İlk olarak otlarımızı güzelce yıkıyoruz.
* Küçük küçük doğruyoruz.
* Daha sonra tüm malzemeleri sırasıyla ekleyerek boza kıvamında bir karışım hazırlıyoruz.
* Yağlanmış tepsiye döküp 180-200 derece fırında 45-50 dakika kadar pişiriyoruz.
* Üzeri ve altı kontrol edilerek kızarınca fırından çıkarıyoruz.
* Ilınınca kesip sarımsaklı yoğurt ile veya sade olarak servis yapıyoruz.
* Afiyet olsun!


Kılıç Levrek Çullaması
Malzeme Listesi

1 kg Kılıç levrek
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kahve fincanı çam fıstığı
1 kahve fincanı zar doğranmış kuru kayısı
1 kahve fincanı çekirdeksiz kuru üzüm
1 çay kaşığı safran
1 parça damla sakızı
1 çay bardağı kavrulmuş badem içi
2 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
1 yemek kaşığı limon suyu
10 adet hazır baklavalık yufka
1 su bardağı tereyağı
Tuz

Yapılışı

1. Balıkların iç organlarını ayıklayın ve tuzlayın. Bol kaynar su yapın. Balıkları içine atın. Kaynar su seviyesi balıkları yaklaşık iki parmak geçmelidir. Soğumaya bırakın.
2. Pirinci yıkayın. Kaba koyun. Üzerine tuzlu kaynar su dökün. Soğumaya bırakın.
3. Soğumuş pirinçleri süzün, tencereye koyun. Orta ateşte 2 yemek kaşığı zeytinyağı, fıstık ilavesi ile dumanı çıkıncaya kadar karıştırarak kavurun. Kayısıları, kuru üzümleri, safranı, dövülmüş sakızı 2 bardak kaynar suyu katın. Karıştırın. Fokurdama başlayınca ocağı kısın. Kapak örtün. Pilavı demlenmeye bırakın.
4. Pirinçler şiştiğinde ve pilav suyunu çektiğinde ocağı kapatın. Kavrulmuş bademlerle kıyılmış dereotlarını katın. Tellendirin, tencereye bez örterek dinlenmeye bırakın.
5. Kaynar suda bekletilerek pişmiş olan levreklerin kafalarını, kuyruklarını ve sırt dikenlerini kesip atın. Üst kısımları kaldırıp yana yatırın. Kılçıkları alın. Beyaz lop etleri kenara alın. Üzerine 1 kaşık limon suyu sıkın.


Çullamayı Hazırlama:
1. Baklavalık yufkaları açıkta tutmayın kururlar. Bir yufkayı alın, düz zemine yayın ve üzerine fırça ile erimiş tereyağı sürün.
2. Fırın kabının dibini yağlayın veya fırın kâğıdı ile kaplayın. Yağlanmış yufkayı fırın kabınızın büyüklüğüne göre kesin. İkinci yufkayı erimiş tereyağı ile yağlayın. Birinci yufkanın üzerine döşeyin. Böylece 5 kat yufkayı yağlayarak fırın kabına dizin.
3. Yufkaların üzerine pilavın yarısını yayın. Balık lop etlerini döşeyin. Balık etlerini de ikinci yarı pilavı yayarak kapatın.
4. Kalan beş yufkayı da aralarını erimiş tereyağı ile yağlayarak fırın kabına dizin.
5. Yufkaları porsiyonluk kesin. Üzerlerine tekrar fırça ile erimiş tereyağı sürün. Kabın üzerine folyo kâğıdı örtün. Önceden 180 derecede kızdırılmış fırına verin.
6. Yaklaşık 15 dakika sonra folyo kâğıdını alın. Kabı tekrar fırına sürün.
7. Yufkaların üzeri kızarınca kabı fırından alın. Sıcak sıcak servis yapın.

Not: Pilava istiyorsanız ilave olarak 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi katabilirsiniz.




AFYON ÇULLAMA KÖFTE
ÇULLAMA KÖFTE - (ÇULLAMA KÖTTÜ) (AFYONKARAHİSAR)

Dana kıyma 1,5 kg.
Sıvı yağ 1 litre
Düğü (ince bulgur) 1,5 su bardağı
Karabiber 1 tatlı kaşığı
Soğan 1 orta boy
Maydanoz Yarım demet
Yumurta 1 adet
Sıvı yağ 1 su bardağı
Tuz 2 tatlı kaşığı
Yumurta 8 adet
Un Aldığı kadar

YAPILIŞI:
Kıyma, rendelenmiş soğan, düğü, ince kıyılmış maydanoz, yumurta, tuz ve karabiber bir kaba konulup yoğrularak, özleştirilir. Yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp, yuvarlak köfte şekli verilir ve haşlanır. Diğer tarafta ise yumurtalara, azar azar kıvamlı hale gelene kadar un eklenir. Bir miktar tuz ilave edilerek bulamaç yapılır. Haşlanan köftelerin suyu süzülür. Haşlanmış köfteler, hazırlanan yumurtalı bulamaca batırılıp kızgın yağda kızartılıp servis yapılır.

ÇULLAMA
Malzemeler
1 adet bütün tavuk
150 gr tereyağ
3 su bardağı pirinç
2 adet orta boy soğan
2 su bardağı ılık tavuk suyu
2 adet yufka
1 su bardağı badem
yarım çay bardağı kuş üzümü
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
yarım çay bardağı sıvıyağ
tuz

Yapılışı
Tavuğu haşlayın.2 su bardağı suyunu ayırın.Haşlanan tavuğun kemiklerini ayırıp didikleyin.Pirinci önceden ılık tuzlu suda ıslatın.Soğanları ince ince kıyın.Tereyağında hafif pembeleşinceye kadar kavurun.Pirinci soğuk suyla yıkayıp süzün.Kavrulan soğanlara pirincide katın.5 dk kavurun.Kuşüzümünü ve tuzu ve diğer baharatları ekeyin.2 su bardağı tavuk suyu ve 2 su bardağı ılık suyu ekleyip suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirin.10 dk dinlendirin.Fırın tepsisini sıvıyağ ile yağlayın.Yufkayı kenarları dışarıda kalacak şekilde tepsiye yayın.Yufkanın üzerine bademleri serpin.Dinlenen pilavın içine diderek hazırladığınız tavukları katın ve pilavı harmanlayın.Pilavı bademlerin üzerine yayarak tepsiye yerleştirin.Üzerine ikinci yufkayı yerleştirin.Dışta kalan yufkanın kenarlarını içe doğru katlayın.Üzerien kalan sıvıyağı bir fırça yardımı ile sürün.180 derecelik fırına verin.İki tarafıda kızarana kadar pişirin.Ters çevirerek servis tabağına alın.Sıcak olarak servis yapın.Afiyet olsun..

Pırasa çullaması

Geçtiğimiz ay aldığımız pırasa paketinden çıkan tarifi deneme cesareti gösterdim sonunda.Alışık olduğumuzun dışında bir yemek oldu.İlk kez pırasayı kıymalı denemiş oldum böylece.

MALZEMELER

* 1 kg. pırasa
* 2 yumurta
* 1 adet soğan
* 300 gr. kıyma
* 3 kaşık un
* 1 kaşık salça
* Sıvı yağ
* Tuz, karabiber

YAPILIŞI

* Pırasaları dörder parmak boyunda doğrayın.Çok fazla yumuşatmadan haşlayın.Pırasaları tencereden çıkarın.
* Bir kapta yumurtaları çırpın.Ayrı kaba koyduğunuz una tuz katıp pırasaları önce una sonra yumurtaya bulayıp her iki tarafı altın rengi olana kadar sıvı yağda kızartın.Kızaran pırasaları yayvan bir tencereye alın.
* Diğer yanda soğanı yemeklik doğrayıp kavurun ve kıymayıda ekleyin.Kıyma kavrulana kadar bu ileme devam edin.Salçayı, tuzu, karabiberi ekleyip, pırasayı haşladığınız sudan bir miktar ilave edin ve 5 dk. kaynatın.
* Hazırladığınız kıymalı sosu pırasaların üzerine gezdirip, yemeği 10 dk. daha pişirin.Gerekirse üzerine biraz daha su ilave edin.
* Servis yaparken pırasaların dağılmamasına özen gösterin.

Pırasa çullaması ve daha nicelerine bu araştırmada yer verilmiş; ancak ıspanak döğnelemesi hala esrarını koruyor. Henüz hiçbir yerde ona dair bir bilgiye rastlayamadık.

Bu arada, anlaşıldığı üzere Güner Teyzemiz de Samsunlu. O, Alaçam'ın meşhur yemeklerinden yaptıkça biz de buraya yazarız nasılsa...

Malzemeler:

yarım kilo pırasa veya 3 kök pırasa
2 yumurta
1 büyük soğan
150 gr kıyma
1 yemek kaşığı salça
1 fincan sirke
tuz, karabiber, pul biber veya acı biber

1. Pırasaları yıkayıp 5-6 cm uzunluğunda doğrayın.
2. Sıcak suda diri kalacak şekilde haşlayın.
3. 2 yumurtayı çırpın, pırasaları yumurtaya bulayıp bol yağda hafifçe kızartın. Yemeği pişireceğiniz tencereye kızarmış pırasaları dizin.
4. Ayrı bir tavada kıymayı bol soğan ve salça ile kavurun, tuz, karabiber ve acı biberi ekleyin.
5. Bir tencereye aldığınız kızarmış pırasaların üzerine bu kıymalı harcı yayın ve üzerini bir parmak geçecek kadar kaynar su ilave edip kaynatın.
6. 5-7 dakika kaynattıktan sonra sirkeyi üzerlerine gezdirin ve bir taşım daha kaynatın.

Afiyet olsun!

EGEDEN CULLAMA
Malzemeler :
6 adet yufka
1 adet orta boy tavuk
1 su bardağı pirinç
2 baş soğan
1 çay bardağı kuş üzümü
1 su bardağı ceviz içi
3 çorba kaşığı çam fıstığı
2 çay bardağı zeytinyağı
4 adet dövülmüş karanfil
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
2 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 demet dereotu

Yapılışı:

Sabah hazırlanıp öğleden sonra pişirilmesi tavsiye edilir.Tavuk haşlanır ve süzülür.

Ayıklandıktan sonra küçük küçük liflenir.Teflon tencerede tavla zarı boyutunda doğranmış soğan kısık ateşte saldığı suyu çekene kadar pişirilir.Zeytinyağı ile fıstık ilave edilip soğan kavrulur. Süzülmüş pirinç ve kuş üzümü eklenerek 15 dakika daha kavrulur.Baharatları ilave edilir.1.5 bardak tavuk suyu eklenip suyunu çekince ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.

Üzerine kıyılmış dereotu ve liflenmiş tavuk etleride ilave edilir.İki yumurta akı , bir yumurta sarısı ,zeytinyağı,yoğurt ve süt mikserde çırpılır.Yufka masaya yatırılır.Yarısına fırça ile hazırlanan sostan sürülür.Diğer yarısı üzerine katlanır.Yufka enlemesine 4 eşit parçaya bölünür.Hazırlanan iç malzemesi her şeritin başına eşit miktarda koyulur ve muska şeklinde sarılır.Bütün yufkalara aynı işlem yapılır.Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir.Üzerine kalan

sostan sürülüp 1 saat dinlendirilir.Soğuk fırına 175 dereceye ayarlayıp 25-30 dakika arası altı

üstü kızarana kadar pişirilir.

KONYA ÇULLAMA
Konya Mutfağı'ndan ÇULLAMA


yarım kg koyun kıyma sosu için:yarım su bardağı un
1 yumurta
1 su bardağı pirinç
1 kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
7 yemek kaşığı tereyağ

yapılışı:

kıyma,rendelenmiş soğan,pirinç,tuz,karabiber karıştırılarak yoğrulur. yoğrulan etten ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır. tencereye 3-4 su bardağı su konulur kaynayınca etler içine atılarak haşlanır. haşlanan etler yumurta ve unla yapılan karışıma batırılarak tereyağda kızartılır.soğan ve maydonozla servis yapılır. afiyet olsun

TAVUK ÇULLAMA
Hazırlık

1. 1 bütün tavuk
2. yarım kg un
3. biraz sıvı yağ
4. 1 yemek kaşığı biber salçası
5. tuz

Tarifin Hazırlanışı

1. tavuğu güzelce haşlayın(ben içine 1 bütün soğanda koyuyorum)
2. etlerini ayıklayıp yağladığınız fırın kabına dizin
3. unu çok az sıvı yağla kavurun tuzunuda ilave edip tavuk suyu ilavesiyle devamli karıştırarak beşamel sos kıvamına getirin hazırladığınız çullamayı tavukların üstüne döküp yayın yağla biber salçasını hafif kavurun içine biraz su ilave edip karıştırın bunuda çullamanın üstüne gezdirerek dökün fırında kızartın afiyet olsun

MALZEMELER

* 1 adet tavuk (1300 gr)
* 2 yufka
* İç pilav (iç pilav)

"Girit adasında çokca yapılan ve bizin Ege yöresinde de tanınan Pilavlı bir börek çeşididir" Fırın tepsisini hafifçe yağlayıp yufkayı kenarları dışarı taşacak şekilde tepsiye yayınız. Pişmiş hazır iç pilavın içine derileri çıkarılmış ve küçük parçalar haline getirilmiş tavukları katarak harmanlayınız, ve yufkanın üzerine yayınız. Diğer yufkayı da buruşturarak bunun üzerine koyunuz ve alttaki yufkanın taşmış kenarlarını içeriye doğru katlayınız. Bu haldeki çullamayı fırına sürünüz 180 derecede börek kıvamında kızarana kadar fırında tutunuz. Kızarma işi bitince fırından alınız ve üzerine sıcak haldeki tavuk suyunu bolca dökerek kabartınız. Soğuyunca dilim dilim kesiniz. Servisten önce ısıtmak için bir müddet daha fırınlayınız.

BULMACADAN Tavşan ve kuzu eti ile kızartılmış hamur yemeği (ÇULLAMA)

közlenmiş patlıcanın kabukları soyularak yanında limon soğan ve maydonozla servis edilmiş halidir .

Selanik yemeğidir,yufka ortası fırına dayanıklı bir kabın ortasına denk gelip kenarlarından sarkar içine bildiğimiz şekilde pişirilmiş tavuk suyuna pilav koyulur. yufka pilavın üstüne doğru kapatılır ve fırına verilir. diğer tarafta bir tavuk haşlanır. daha sonra börek gibi kesilir ve üstüne tavuk suyundan dökülerek ıslatılır. bir dilim ıslak börek (çullama) bir parça haşlanmış tavuk ile servis edilir.yanına da ayran çok yakışır.

kremali cullama


Hic duymamis ve görmemistim annem Türkiye´de iken bir dergide görmüs ve bana getirmisti tarifini, bende hemen denedim ve denemeye deger diyorum cok güzel oldu farkli bir lezzet sizde deneyin.
malzemeler:
-500 gr koyun kiyma
-1 sb pirinc
-1 sogan
-tuz,karabiber
-7 yk tereyag
-4 sb su
-yarim sb un
-3-4 yumurta
sosu:
-200 gr krema
-1 yk toz bulyon
-karabiber
yapilisi:
Kiyma,rendelenmis sogan,pirinc,tuz ve karabiberi karistirip yoguruyoruz ve ceviz büyüklügünde parcalar kopatip yuvarliyoruz.4 sb suyu bir tencerede kaynatiyoruz ve köftelerimizi suda hasliyoruz.haslanan köfteleri un ve yumurta ile hazirladigimiz boza kivamindaki karisima batirip tereyagda önlü arkali kizartip servis tabagina koyuyorz.Krema, toz bulyon ve karabiberi karistirip kaynatiyoruz ve köftelerin üstüne döküp servis yapiyoruz.Isterseniz krema ile degil de yogurtla da servis yapabilirsiniz.Afiyet olsun.

Çullama



Malzemeler:

3-4 adet közlenmiş patlıcan

2 adet domates

2 adet yeşil biber

1 adet soğan

3 yemek kaşığı sıvı yağ



Hazırlanışı:

Közlenmiş patlıcanları soyup incecik kıyın. Domates biberleri de yıkayıp ince doğrayın. Soğanı soyup küçük küçük doğrayın. Bir tencerede sıvı yağla soğanı kavurun. Domates ve biberleri ekleyip karıştırın. Patlıcanları da ilave edip kavurun. 10 dk pişirip tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın ocaktan alın. Afiyet Olsun…

Çullama
Pilice suyu ilave edip, 30-35 dakika pişirin. Kendi suyunda soğuttuktan sonra süzün. Suyunu ayırın. Deri ve kemiklerini temizleyip, iri lokmalar halinde parçalayın. Isıtılmış 3 çorba kaşığı tereyağına unu ilave edin, kısık ateşte karıştırarak un sararıncaya kadar kavurun. Karıştırmaya devam ederek ayırdığınız piliç suyunun 1 litresini yavaş yavaş katın. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin. Kalan tereyağını ısıtın, salça katın, iyice karıştırın. Etleri ilave edip, iyice harmanlayın ve 3-4 dakika tavayı sallayarak etleri ısıtın. Hazırladığınız bulamacı tabaklara paylaştırın, üzerlerine etleri yerleştirip sıcak servis yapın.

MALZEMELER 4 kişilik
* 1 adet piliç (1,5 kg.'lık)
* 1.5 lt. su (kaynar)
* 4 çorba kaşığı tereyağı
* 5 çorba kaşığı un
* 2 çorba kaşığı domates salçası
* Tuz (arzu edilen miktarda)

KABAK ÇULLAMA (KARAMAN)

MALZEMELER
orta boy yemeklik kabak 1 adet
Karabiber 1 çay kaşığı
Pul Biber 1 çay kaşığı
tuz 1 çay kaşığı
kabartma tozu 1 çay kaşığı
nane 1 çay kaşığı
yumurta 3 adet
un 1 Su bardağı
Sıvı Yağ 1 Su bardağı

YAPILIŞI:
Kabak yıkanıp rendenin ince bölümünde rendelenir. Rendelenmiş kabak bir kaba konur. Aynı kabın içine 3 yumurta, 1 kaşık tuz, karabiber, kırmızı biber, nane, kabartma tozu ve un konarak iyice çırpılır, karıştırılır. Bir kaba sıvı yağ konarak ateşte ısıtılır. Isıtılan yağın içine birer kaşık karışımdan konarak pembeleşinceye kadar kızartılır ve kızartılan kabak çullamaları bir tabağa alınarak servis yapılır.

NOT: Bu işlem kabak rendelenme yerine yuvarlak doğranıp, elde edilen karışımla kaplanıp, kızartılarak da yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder