11 Ocak 2010 Pazartesi

ekşimikli biber kavurması

lorlu-biber-kavurmasi

Biri kahvaltıya geliyoruz dediğinde annemin ilk yaptığı ilk şey lorlu (ekşimikli) biber kavurması olur, bu tarifin sitede olmadığı daha yeni farkettim malesef. Sanırım daha çok trakya yöresinde yapılan bir kahvaltılık, hatta yazdan konserve olarak bile yapılıyor bildiğim kadarıyla. Kullanılan peynirde yöreden yöreye isim değiştiriyor, kimisi lor peyniri diyor, kimisi ekşimik, kimisi de çökelek. Bizim memlekette (Konya’da) çökelek denir, İstanbul da ise lor peyniri diye satılıyor. Maliyeti çok düşük ve yapılışı zahmetsiz denilebilecek kadar kolay bir kahvaltılık, farklı kahvaltılık tarifleri arayanlara duyurulur…

Malzemeler:

  1. Biber (acı, tatlı, çarliston size uygun olanını deneyerek bulabilirsiniz ancak)
  2. Lor peyniri
  3. Sıvı yağ

Hazırlanışı:

  1. Biberleri yıkayıp çok ince olmayacak, yani kavrulduğunda erimeyecek şekilde doğrayın.
  2. Sıvı yağ ile dirilikleri gidecek kadar kavurun.
  3. Lor peynirini istedeğiniz kadar ekleyin ve 5-6 dakika kadar da peynir ile karıştırarak kavurun.
  4. Damak tadınıza göre tuz ekleyin, baharat olarak kırmızı pul biber kullanabilirsiniz.
  5. Sıcak, ılık veya soğuk olarak servis yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder