11 Ocak 2010 Pazartesi

beyaz et sosları

C.BEYAZ ET SOSLARI (TAVUK-HİNDİ VB)





1. KREMALI MANTAR SOSU

MALZEME ; 1 LİTRE

75 gram Margarin 400 gram Dilimlenmiş mantar

4 Adet Limon (suyu) 800 ml Süprem sos

1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı karabiber



YAPILIŞI ;Derin bir tavada margarini eritin.Mantarları ve limon suyunu ilave edin.Hafifçe baharatlayın ve renk aldırmadan mantarları sote edin.Suprem sosu ekleyin ve baharatını kontrol edin.İyice ısıtıp ateşten alın.Servise sunun.



TAVUK VELUTESİ ;Un ve yağ kavrularak tavuk suyu ilave edilir.Buna tavuk velutesi denir vediğer sosların yapımında kullanılır.





2. SÜPREM SOSU

MALZEME ; 1 LİTRE

500 ml Tavuk suyu 100 gram Mantar bölünmüş

800 ml Tavuk velutesi 200 ml Çiğ krema

75 gram Margarin 1 Çay kaşığı tuz

1 Çay kaşığı karabiber



YAPILIŞI ;Tavuk suyu ve mantar parçalarını derin bir tavaya koyup,tavadaki karışımın yarısı kalıncaya kadar çektirin.Tavuk velutesini ve kremanın 100 ml’sini ilave edin ve kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirin.İnce bir süzgeçten geçirip süzün.Margarini katıp, karıştırın.Kalan kremayı da ilave edip sosu tamamlayınız.





3. ALMAN SOSU

MALZEME ; 1 LİTRE

800 ml Tavuk velutesi 400 ml Tavuk suyu

4 Adet Yumurta sarısı 50 gram Mantar bölünmüş

50 gram Margarin 200 ml Çiğ krema

1 Çay kaşığı tuz ve karabiber 1 Adet limon (suyu)



YAPILIŞI ;Derin bir tavada tavuk velutesi,tavuk suyu,yumurta sarılarını ve mantarları iyice karıştırıp, bir taşım kaynatın.Ateşi kısın.Tavadaki karışımın 1/3’ü kalıncaya kadar,dibini tutmamasıiçin bir spatula ile sürekli karıştırarak,suyunu çektirin.Süzgeçten süzün.Sosa önce margarini sonra kremayı ve tuz,karabiberi ekleyip kontrol edin.Limon suyunu ekleyerek sosu tamamlayın.



4. ŞAFAK SOSU

MALZEME ; 1 litre

400 gram Domates 125 gram Margarin

800 ml Tavuk velutesi 200 ml Çiğ Krema

1 Çay kaşığı tuz ve karabiber



YAPILIŞI ;Margarinin 50 gramını eritin.Doğranmış domatesleri ekleyip,kuru ve yumuşak kıvamdabir sos elde edinceye kadar pişirin.İnce bir süzgeçten geçirip süzün.Tavuk velutesini ilave edip,bir kaç dk kısık ateşte pişirin.Ateşten alın,ince bir süzgeçte tekrar süzün.Kalan margarini ilave edip ,tuz ve karabiberi ilave edin.Kremayı katın ve karıştırın.





5. AVCI SOSU

Açılımı ızgra et soslarında.



6. ŞEYTAN SOSU

Açılımı ızgara et soslarında.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder