21 Ocak 2010 Perşembe

aromalı tereyağlar

Aromali Tereyaglar


Restorantlarda ilk sunulan genellikle taze ekmek ve tereyagidir. Iyi ekmek ve taze tereyagi iyi yemegin mujdesidir. Benim de eski aliskanliklarimdan birisi tereyagini, ekmege surdukten sonra uzerine tuz ve karabiber serpistirmekti. Yanlis anlamayin tereyagi basli basina cok lezzetli ama bir seyler eksik kaliyordu. Bugun ki fikrimizin temeli buradan cikiyor. Benim de restorantlarda karsilasmadan once hic aklima gelmemisti.


Tereyagini tatlandirmak. Limit gokyuzu. Istediginiz her yone cekebiliyorsunuz. Buzlugunuzda 6 ay saklamaniz mumkun.

Ben genellikle 500 gr’lik degisik tatlarda yapiyorum. Gerektigi kadarini buzluktan cikarip kesip kullaniyorum. Belirttigim gibi bu tarif temel olsun, bunun disinda istedignizi yapmaniz mumkun.


Ben mangaldaki et veya baliklarima firca ile surmeyi veya buyukce bir parcayi pismis et uzerinde erimeye birakmayi tercih ediyorum. Tabii kahvaltida ekmek uzerine veya tavada yumurta yapmak icin ayri bir guzel. Hemen hemen iyi restaurant mutfagi kalitesini cok yorulmadan eve tasiyorsunuz.


500 gr taze, iyi kalite tereyagi

5 dis sarimsak (havanda dovulup pure edilmis)

1 limonun kabugunun ince rendesi (sadece sari kisim)

1 dal taze biberiye (ince dogranmis)

1 dal taze yabani kekik (ince dogranmis)

1/4 demet maydonoz (ince dogranmis)

2 dal yesil sogan (ince kiyilmis)

1 tatli kasigi taze cekilmis karabiber

1/2 tatli kasigi tuz

1/2 limon suyu


Tereyagini oda sicakliginda yumusamaya birakin. Uygun buyuklukte cukur bir kapta, plastik bir spatula yardimi ile butun malzemeleri 5 dakika civarinda iyice karistirin. Yagli kagit, plastik film veya alimunyum folyo uzerine aktarin ve rulo yapin. Buzluga kaldirin. Gerektigi kadarini cikarin ve dilediginiz sekilde kullanin.


Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder