30 Ocak 2010 Cumartesi

arap salatalarından fettuş

- Fettüş

Bu tarifi rahmetli Tuğrul Şavkay'ın Halk Mutfağı isimli kitabından aldım.Çukurova bölgesinde yapılan bir salata yada başlangıç yemeği. Ama yanlız başına da bir öğün olarak tüketilebilir. Tarifimiz beş kişilik ama siz arzunuza göre eksiltip arttırabilirsiniz.

2 adet Pide

10 adet Siyah Zeytin

100 gr Tulum Peyniri

200 gr ( 2 küçük boy ) Domates

200 gr ( 2 orta boy ) Soğan

2 adet Sivribiber

½ bağ Maydanoz

½ bağ Taze Nane

tuz

1 çay kaşığı Tatlı Toz Kırmızı

110 ml. ( ½ su bardağı) Sızma Zeytinyağı

Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp ikiye bölün.Peyniri ufalayın. Domatesleri küçük küpler halinde doğrayın. Biberlerin saplarıyla tohumlarını temizleyin. Soğanları,biberleri,maydanozları ve naneleri ince ince kıyın.

Pideleri 2 cmlik kareler biçiminde doğrayın.Yağın iki kaşığını tavada kızdırın. Pideleri tavaya yerleştirip altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Bir servis tabağına dizin.

Doğradığınız malzemelerin tümünü bir kapta karıştırın. Tuzu,kırmızı biberi ve kalanyağı ekleyip iyice harmanlayın. Karışımı pidelerin üzerine yerleştirerek servis yapın. Afiyet olsun.

k

fatush-salatasiFATUSH SALATASI ( ARAP MUTFAGI)

MALZEMELERİ:

1 adet kuru sogan – 3 domates – 4 salatalık – 1 marul – 1 maydonoz – yarım demet nane – yarım demet dere otu – ince ekmek – summak – kuru nane – limon suyu – zeytin yagı

YAPILIŞI : Ekmegi küçük parçalar halinde dograyıp zeytin yaglayıp fırına koyun 7 dakika pişirin. Diger bütün malzemeleri küçük küçük dograyın üzerine summak , kuru nane, limon suyu sıkıp zeytin yagı gezdirin. En son üzerine kızartılmış ekmegi koyun . Servise hazır afiyet olsun .

fettuş 2

Küp küp kesilmiş ve kurutulmuş iki bayat ekmeği 3.5 bardak su ile ıslatın, üzerine ayıklayıp yıkadığınız yarım demet semiz otunu koyupiyice karıştırın, iki yemek kaşığı sıvıyağ, çentilmiş üç diş sarımsak, 3 yemek kaşığı nane, yarım çay bardağı sirke, dört salatalık çentilir gibi doğranmış, ve tuzunu ekleyin, bütün karışımı iyice karıştırıp üzerini 10 kadar siyah zeytin ile süsleyin, buz dolabında 2-3 saat dinlendirip soğuk olararak servis yapın

Bu salata ramazan ayında sık yapılır, iki ekmeği alıp dilimleyin, sonra küp küp doğrayıp bir tepsiye koyun, 2-3 gün balkonda iyice kurutun, daha sonra lezzetlendirin.


Suriye Mutfağından Fettuş yufkalı


Bir dönem Suriye'de oturduk.Kültürü Türk kültürüne benzediği için hiç gurbette gibi değildik.Ayrıca mutfağından, lezzetli yemeklerin yanında çok güzel salata ve mezeleri denedik.Arada bir yaparım o günleri yad ederiz.
Bu gün pazarda tazecik semizotu görünce, aldım. Semizotunu yemeğini denemedim, genelde salata yaparım.Bu sefer fettuş yapayım dedim.Semizotları pazarda bollaşır bundan sonra, belki denersiniz.
malzeme:1 demet semizotu
3-4 taze soğan
yarım demet maydonoz
2 küçük domates
1 salatalık
biraz taze soğan
1limon suyu
tuz,zeytinyağı.
üstüne sıvıyağda kızarmış çok az yufka.
Bütün malzeme ince doğranır.Zeytinyağı, limon suyu ve tuz dökülür.yağda kızartılmış yufka parçaları salataya serpilir.Afiyet olsun.

FETTÜŞ 3



(ADANA MUTFAĞI)
Esasen Adana yöresine özgü olan bu salata, “Fettush” adıyla Lübnan ve diğer Ortadoğu mutfaklarında da , -biraz daha farklı malzemeleri ve sunum şekilleri ile- oldukça yaygındır.


MALZEME:
1 adet pide (veya herhangi bir cins bayat ekmek),
10-15 siyah zeytin,
1 çay kaşığı kırmızıbiber,
100 gr tulum peyniri, (yoksa herhangi bir cins beyaz peynir),
1/2 su bardağı sızma zeytinyağı,
2 adet domates,
2 adet sivribiber,
2 soğan ,
tuz ,
½ demet maydanoz,
½ demet taze nane,
arzuya göre limon suyu

YAPILIŞI:

Zeytinlerin çekirdekleri çıkarılıp, ikiye bölünür. Tulum peyniri ufalanır. Domatesler küçük küpler halinde doğranır. Biberlerin saplarıyla tohumları temizlenir. Soğanlar, biberleri, maydanozlar, maydanoz ve nane ince ince kıyılır. Pideler 2 cm.' lik kareler biçiminde doğranır. Yağın 2 kaşığı tavada kızdırılır. Pideler tavaya yerleştirir ve altın sarısı renk alıncaya kadar kızartılır. Kızartılan pideler bir servis tabağına yayılır. Doğranan salata malzemesi de, bir kapta harmanlandıktan sonra, tuz ve arzu edilen baharatlar (tuz, kırmızı biber vs.) ile tatlandırılıp, kalan yağ ve arzuya göre limon suyu ilâve edilir. Karışım, pidelerin üzerine yerleştirilir. (Ekmeğin gevrekçe olması arzu ediliyorsa, salata malzemesi, servisten hemen önce, pidelerin üzerine döşenmelidir.) Salata, zeytin ve küp peynir ile süslenerek servise sunulur.

fettuş adanadan pideli
1 tane pide ( tavla zarı büyüklüğünde doğranmış )
1 çaybardağı zeytin çekirdekleri çıkarılmış
1 çaybardağı tulum peyniri
1 domates küçük doğranmış
1 kurusoğan küçük doğranmış
2 tane ince kıyılmış sivribiber
1/2 demet maydanoz ince kıyılmış
1/2 demet taze nane ince kıyılmış
1 kahve fincanı zeytinyağı
tuz,kırmızıbiber
yapılışı: pidemizi yağda kızartıyoruz süzüyoruz. diğer tüm malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz.salata tabağımıza koyup servis yapıyoruz. arzu edilirse lor peyniri ilede yapılabilir...
___

LAVAŞLI FETTUŞ
[FETTUŞ SALATASI]
bildiğiniz ne kadar yeşillik varsa doğrayın domatesi çok az doğrayın lavaş ekmeğini küpşeker büyüklüğünde doğrayıp yağda kızartın yada fırında pembeleşinceye kadar bırakın salatanın yağını limonunu tuzunu ve çok az sirkesini ekleyin servis edileceği zaman lavaşları ekleyin ki yumuşamasın
afiyet olsun.......

FETTUŞ* *

M a l z e m e s i :
--------------------------
-

1 adet bütün kuru ekmek veya bu miktarda kalmış ve bayatlamış ekmek parçaları,
1 demet semizotu (sadece yaprakları),
1 demet maydanoz,
1 demet nane,
1 demet dereotu,
1 demet taze soğan,
2 diş sarımsak,
2 adet orta boy domates,
2 adet orta boy salatalık,
1 adet kuru soğan,
2-3 adet limonun suyu,
1 su bardağı kadar siyah zeytin (çekirdekleri çıkarılmış, dilimlenmiş),
yeterince tuz (zeytin tuzlu ise gerekmez),
yarım su bardağı kuru nane,
yarım su bardağı sızma zeytinyağı.


Y a p ı l ı ş ı :
--------------------------

* Ekmekler kuş başından küçük parçalara bölünür veya ufalanır; derin bir kapta çok hafif ıslatılır.
* Semiz otu yaprak yaprak, diğer bütün malzemeler ince kıyılarak, ekmekler ile karıştırılır.
* Karışım derin kap içinde bastırılır; kabın ağzı örtülüp buzdolabında dinlendirilir. (Ekmekler, yeşilliklerin suyunu çekmelidir.)
* 3-4 gün buzdolabında saklanabilir. Soğuk yenir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder